Nye EU-regler kan lamme traktorkørsel

EU-regler for vibrationer i kabinen på en traktor kan reelt lamme landbruget, når de fra 2014 også gælder for traktorer ældre end 2007. Ændring af sprøjteregler giver dog et vist håb ...

Hidtil har EU-regler for, hvor mange vibrationer en traktorfører må udsættes for i kabinen på en traktor, kun været gældende for traktorer og maskiner fra 2007 og frem.

Men ifølge den svenske teknikhjemmeside www.nilehnteknik.se kommer reglerne fra 2014 også til at gælde for traktorer ældre end 2007.

EU-reglerne sætter grænser for, hvor mange skadelige vibrationer såvel enkelte kropsdele som for eksempel hænderne som hele kroppen må udsættes for.

Det kan blandt andet udmønte sig i faste grænser for, hvor lang tid man hver dag må udsættes for disse vibrationer.

Umuligt at passe bedriften

»Det store spørgsmål er, hvordan reglerne konkret vil blive udformet for landbrugets traktorer og maskiner. Kommer der ingen undtagelser, vil det reelt blive umuligt for mange landmænd at passe deres landbrug,« advarer Anders Nilehn på nilehnteknik.se.

 

Krav blev til anbefaling

Det godt et år gamle krav om ekstra god beskyttelse af sprøjteføreren gennem brug af såkaldte kategori 4-kabiner på traktoren eller den selvkørende sprøjte med aktivt kulfilter og overtryk, er nu ændret til en anbefaling, mens der laves beregninger af, om effekten står mål med udgiften til i langt, langt de fleste tilfælde at skulle foretage div. eftermonteringer på både nye og ældre traktorkabiner.

Hvornår denne vurdering foreligger vides ikke, men VFL anbefaler fortsat frivillig brug af kulfiltre.

Genneføres samme konsekvensberegning i forhold til vibrationerne, kan indehavere af ældre traktorer formentlig ånde lettet op - en stund.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle