Nye potentielle økologiske svineproducenter efterlyses

Økologiske svineproducenter får i øjeblikket rekordhøje tillæg, men det kniber med at tiltrække nye producenter, der kan supplere den nuværende produktion på 110.000 slagtesvin.

For et par uger siden kom Frilands direktør, Henrik Biilmann, med det glædelige budskab, at tillæggene til økologiske svineproducenter på 16 kr. pr. kg aldrig har været større.

Samtidig var beskeden, at der akut var behov for tilførsler af yderligere 1.000 økologiske slagtesvin om ugen.

Udviklingen mod en større afsætning af økologisk svinekød glæder Tove Serup, landskonsulent i økologiske svin ved Seges.

»Det er rigtig glædeligt og meget motiverende for alle, der arbejder med økologisk svineproduktion, at vi ser en højere efterspørgsel,« siger hun.

Håber på flere producenter

Tove Serup håber og tror på, at de gunstige økonomiske forhold for de økologiske svineproducenter kan få nye ind i folden.

»Der er en voldsom mangel på økologisk svinekød for øjeblikket. Jeg så gerne, at der kom flere producenter til,« siger hun.

Hun har været med som konsulent siden økologiens spæde start for 20-25 år siden og har set flere bølgegange for den økologiske svineproduktion.

Hun fastslår, at det for potentielle økologiske svineproducenter kan være svært at foretage en optimal timing af opstart.

»Fordi det tager tid at omlægge sin produktion fra konventionel til økologisk drift, kan man opleve, at verden ofte ser noget anderledes ud, fordi markedsforholdene har ændret sig i mellemtiden,« siger hun og fortsætter:

»At etablere sig med økologisk svineproduktion er forbundet med et sats, men de, der har satset på økologien, er blevet glade for det i dag. Samtidig har de klaret sig fornuftigt økonomisk.«

Kun få nye producenter på fire år

Trods aktuelle gode vilkår kniber det med at tiltrække nye producenter.

»Vi har de seneste fire år kun fået tilført få nye producenter, men håber på, at der kommer flere. Jo flere der er, jo nemmere er det at jævne diverse udsving ud og få eventuel samhandel mellem smågriseproduktionen og slagtesvineproduktionen til at gå op,« siger Tove Serup.

Svin på friland er en disciplin, som er forskellig fra konventionel brug. Derfor opfordrer Tove Serup til at tage i praktik for at se produktionsformen i øjenhøjde.

»Man skal tage springet til økologi, fordi man har appetit på faglige udfordringer og trives med, at man selv er en vigtig brik i at udvikle produktionsformen. Der er ikke en facitliste, man kan slå op i,« mener hun.

Faktaboks

4 Facts om økologisk svineproduktion

  1. Effektivitet: 21-23 grise pr. årsso er normalen for økologiske svineproducenter. Fravænning sker efter syv uger. 3 FE pr. kg tilvækst fra 30 kg til slagt.
  2. Afsætning: Afsætningen af økologisk svinekød, der sker gennem Friland A/S, steg med 21 procent i det seneste slagteår fra oktober 2013 til oktober 2014. Året før faldt afsætningen med 6 procent.
  3. Eksport: Det er fortsat udlandet, der aftager det meste af det økologiske svinekød, som produceres i Danmark. 66 procent af kødet eksporteres med Frankrig som største aftager efterfulgt af Tyskland.
  4. Rådgivning: To konsulenter i Skejby og tre på rådgivningskontorer i Jylland beskæftiger sig med økologisk svineproduktion.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle