Nye sektorstrategier: Bundlinjen skal op - klima-aftrykket skal ned

Landbrugets fem faglige sektorer er nu klar til at præsentere deres nye tre-års strategier.

Løsninger på landbrugets klima-mål er – ikke overraskende - en af de ting, der fylder markant mere i de nye strategier fra landbrugets sektorer end i de gamle.

Sundhed og dyrevelfærd, miljøforhold og bedre bundlinje er også stadig i centrum for de sektorer, som sætter retning for den udvikling og innovation.

Det er den retning, som skal sikre, at dansk landbrug også i fremtiden er anerkendt for kvalitetsprodukter, og det er det, som skal holde os i verdenseliten, fordi vi har de mest bæredygtige og økonomisk robuste bedrifter.

Læs alle strategier

Alle fem sektorer kommer i 2021 med nye strategier for perioden 2021-2023. Du kan læse alle strategier på seges.dk/sektorer (under den respektive sektor). Dog kommer L&F Svineproduktions strategi først senere i år, fordi sektoren prøver at samle branchen om et fælles fremtidigt strategisk fokus.

Formålet med strategierne

Strategierne giver værdi ved – gennem fokusområder og overordnede mål – at sætte retningen for, hvor præcis der skal skabes mere faglig viden til landmanden og landmandens rådgivere. Det er faglig viden, som bruges i det branchepolitiske arbejde – når der forhandles om eller diskuteres vilkår, mål og rammer. Sektorstrategierne sætter også mål for den politiske indsats for erhvervet.

Og så skal der arbejdes på tværs

Der er tre områder, hvor de fem sektorer har besluttet at sætte et fælles fokus de kommende tre år. Det har de, fordi områderne går på tværs og ikke kun tilhører én bestemt sektor. I hver af de tre fokusområder giver hver sektor så sit bud på, hvordan lige netop de bidrager til arbejdet og den fælles indsats.

De tre områder er:

  • Styrke landbrugets bæredygtighed og sænke klimaaftrykket: Det danske landbrugs- og fødevareerhverv har en international førerposition inden for bæredygtighed, klima og miljø. Den position skal videreudvikles. Sektorerne vil arbejde for, at landmanden har adgang til den viden og de værktøjer, der er nødvendige for at kunne levere på erhvervets klima og bæredygtighedsmål, og så skal det også gøres muligt at dokumentere indsatsen.
  • Udvikle fælles digitale løsninger og udveksle data: Data og digitale værktøjer er en forudsætning for et velfungerende landbrug. Sektorerne vil – på tværs - arbejde for at få mest mulig værdi ud af data, og målet er at kunne udveksle og sammenkoble data til gavn for landmanden.
  • Tiltrække, udvikle og fastholde medarbejdere: En stærk landbrugs- og fødevareklynge kræver motiverede og kompetente medarbejdere. De fem sektorer vil arbejde for, at landbrugserhvervet også i fremtiden kan tilbyde gode og sikre arbejdspladser med et godt arbejdsmiljø, så landbrugsbedrifterne er et attraktivt sted at arbejde for både danske og internationale medarbejdere.

Faktaboks

Sektor hva’ for noget?

  • Landbrug & Fødevarer har fem faglige områder, også kaldet sektorer. Det er Kvæg, Svin, Planter, Økologi samt Økonomi og Virksomhedsledelse. De har hver deres landmandsvalgte bestyrelse og strategi. 
  • Fakta brød baggrund: Sektorerne arbejder branchepolitisk og sætter også rammen for det faglige udviklingsarbejde, som blandt andet foregår via Seges. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle