Nykredit-salg får lunken modtagelse hos landbruget

Det er et godt alternativ til en børsnotering, men der skal være mulighed for at købe Nykredit tilbage, lyder det fra landbruget.

Danske pensionskasser er bedre end udenlandske aktiespekulanter.

Sådan kan udmeldingen fra landbrugets profiler sammenfattes efter, at Nykredit tirsdag morgen meldte ud, at de vil gå videre med det opkøbstilbud, foreningen modtog fredag på en del af Nykredit.

»Vi er blevet præsenteret for et oplæg, som er et godt alternativ til en børsnotering, og som i høj grad imødekommer mit ønske om, at vi fik et alternativ«, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, efter, at et konsortium af danske pensionskasser, anført af PFA Pension, har budt 11,6 mia. kr. for samlet set 16,9 pct. af aktierne i Nykredit A/S.

Dansk frem for alt

For Martin Merrild er det især vigtigt, at Nykredit fortsat er på danske hænder.

»Jeg har selvfølgelig behov for at nærlæse betingelserne, men umiddelbart forekommer salget som værende en fornuftig mulighed, og jeg vil hellere have kendte danske pensionskasser som investorer, end jeg vil have, at aktierne er spredt ud på alle verdens kapitalmarkeder«, siger han.

Han bakkes op af Anders Harck, der i sidste uges udgave af LandbrugsAvisen sagde, at en børsnotering ville blive hammerdyr for låntagerne.

»Det her [salget til pensionskasserne, red.] ser vi som en form for overreaktion, men det er trods alt gjort. Vi ser det ikke som den bedste løsning, men den er trods alt bedre end en børsnotering«, siger han i kølvandet på beslutningen om, at Nykredit sælger en del til pensionskasserne.

Ønsker tilbagekøb

Ifølge Anders Harck ville en notering af selskabet kunne være startskuddet til en endeløs glidebane.

»Børsnoteringen så vi som et skridt på vejen mod, at man måske kunne sælge mere og mere. Det var første skridt i en uendelig række, som ikke ville kunne omgøres«, siger Anders Harck og understreger, at han gerne så en option i købsaftalen, hvor Nykredit får mulighed for at tilbagekøbe de solgte andele igen.

»Mit håb er bare, at der er ordentlige vilkår for aftalen og, at Nykredit enten holder niveauet nu eller måske endda kan købe noget af det solgte tilbage igen«, siger han.

Herre i eget hus

Den holdning deler også mælkeproducent Jan Toft Nørgaard, næstformand i Arla.

»Det her er på samme tid den næstbedste og næstdårligste løsning, for jeg vil allerhelst gerne se, at vi låntagere selv ejer Nykredit. Mit inderste ønske er, at Nykredit forbliver herre i eget hus, men eftersom det ikke ser ud til at kunne lade sig gøre lige nu, så håber jeg, at man får option på at købe andelen tilbage igen«, siger Jan Toft Nørgaard, men understreger dog, at han har tiltro til Nykredit-toppens beslutninger.

»Men jeg har fuld respekt for, at der sidder en folkevalgt ledelse, som vurderer, hvad den rigtige retning er for Nykredit«.

Faktaboks

Baggrund: Nykredits salg til danske pensionskasser

  • Planen om at børsnotere Nykredit vil blive indstillet, hvis repræsentantskabet i Forenet Kredit godkender aftalen om salget af i alt 16,9 pct. af aktierne til bl.a. PFA, PensionDanmark, PKA, AP Pension, MP Pension. Der skal formentlig stemmes 23. november. 
  • Nykredit meldte i februar 2016 ud, at man ville børsnotere selskabet, fordi man manglede kapital til at overholde kommende krav fra Basel-komiteen. De krav er dog ikke kommet endnu, og der er tvivl om, hvorvidt de overhovedet kommer. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle