Nyt DanAvl klar til kamp om svinegener

Det nye DanAvl P/S er etableret pr. 1. december 2017. Selvtilliden er på plads trods nye konkurrenter og skærpet kamp om de danske svins kostbare gener.

Trods udsigt til skærpet konkurrence om de danske svinegener var det en optimistisk Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, der i denne uge kunne skrive under på etableringen af det nye DanAvl P/S, som formelt etableres pr. 1. december.

Det nye selskab skal ruste DanAvl til at bevare en førerposition på verdensmarkedet i den stigende, internationale konkurrence.

»Det har været en stor opgave. Også større end hvad vi havde regnet med. Men så er man bare nødt til at sige: Når målet er det rigtige, er man nødt til at stå fast«, siger han.

Sammenholdet svigtede

Det nye DanAvls svære fødsel falder sammen med, at en række leverandører, der har valgt at stå udenfor DanAvl P/S, har etableret sig eller er ved at materialisere sig som konkurrenter til DanAvl i fremtiden. Derfor er der, trods milepælen, malurt i bægeret, erkender Erik Larsen.

Visionen om ét samlet og effektivt salgsselskab for dansk svinegenetik på det internationale eksportmarked er ikke realiseret.

»Jeg er utrolig ærgerlig over, at det ikke er alle, der kan se sig selv i selskabet. Det er alle danske svineproducenter, der ejer DanAvl, og det ville have været til glæde for alle, hvis vi havde kunnet stå sammen«, siger Erik Larsen.

»Men nu ser vi fremad: Vi skal ud i verden og have prissat den danske svinegenetik, så vi kan tjene nogle penge til de danske svineproducenter«.

Konkurrencen skærpet

Erik Larsen lægger ikke skjul på, at DanAvl har betalt dyre lærepenge undervejs i forløbet.

Leverandørkontrakterne har ikke været stærke nok til at forhindre den nuværende situation, hvor leverandører kan løbe afsted med ’arvesølvet’ uden om fællesskabet.

»Det er selvfølgelig en skuffelse, at der er nogen, der går med værdier, som vi danske svineproducenter har skabt i fællesskab«, siger Erik Larsen.

»De enkelte avlsbesætninger - og i mindre grad opformeringsbesætningerne - har jo fået penge for at udføre avlsarbejdet. Omvendt er jeg jo nødt til at acceptere det, når de overholder de juridiske spilleregler«.

»De er et år bagefter«

De leverandører og omsættere, som fremover vil konkurrere med DanAvl som egentlige avlsselskaber kan på grund af konkurrenceklausuler først markedsføre sig fra 1. januar 2019.

Det giver DanAvl et års ’forspring’, som vil blive brugt målrettet på at konsolidere selskabets kunderelationer på det globale marked, siger Erik Larsen.

»Med den fremgang, vi har set i genetikken år efter år, vil vi kunne opretholde en pris, der afspejler, at vi er bedre end de andre avlsselskaber. De andre starter først ud 1. januar 2019 - da er de altså allerede et år bagefter«.

Kontrakter skal skærpes

Alligevel ærgrer det Erik Larsen, at de leverandørkontrakter, som har været gældende mellem DanAvl og de udenforstående avls- og opformeringbesætninger, ikke har været stærke nok til at forhindre den nuværende situation.

»Kontrakterne er lavet i tillid til, at vi skulle arbejde sammen fremadrettet. Jeg havde gerne set, at de kontrakter havde været stærkere. Derfor er der også bred enighed om, at de skal skærpes fremadrettet«.

L&F Svineproduktion skyder 128,5 mio. kr. ind i det nye DanAvl P/S. Det sikrer de danske svineproducenter - igennem L&F Svineproduktion - en ejerandel på 51 pct.

I første omgang ventes faldende genafgifter at koste L&F 50 mio. kroner om året, penge, som skulle have været anvendt til at udvikle og innovere den danske svineproduktin yderligere.

Den manko er der taget hånd om her og nu, men på længere sigt skal der findes nye midler.

»Derfor ser vi på, om det er muligt at finde andre opkrævningsformer, hvor alle svineproducenter er med til at betale,« siger Erik Larsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle