Om få år dyrkes vinterbyg til malt

Vinterbyg med maltkvalitet på vej, og malterierne er positive.

Om et par år vil det være muligt at dyrke vinterbyg som maltbyg i Danmark. Det forudser kornforædler Rasmus Hjortshøj, Sejet Planteforædling, ud fra de seneste års forsøg og den fremgang, som sker i forædlingen med vinterbygsorterne.

I et indlæg på Maltbygdagen ved Karise redegjorde Rasmus Hjortshøj for perspektiverne omkring vinterbyg til malt. Gevinsten ved at skifte maltvårbyg ud med vinterbyg er et højere udbytte, men vinterbyg har hidtil haft problemer med et for lavt ekstraktudbytte og et for højt indhold af stoffet beta-glucan, som er uønsket i maltningsprocessen.

Disse problemer synes dog at være løst i nye vinterbygsorter, bl.a. i de to tyske sorter Wintmalt og Malwinta, som er under afprøvning i Landsforsøgene

Klar til at modtage

"Vi mangler fortsat, at malterierne siger god for sorternes egnethed til malt. Men vi tester dem naturligvis også på mikromalteriet, og der klarer de sig udmærket," siger Rasmus Hjortshøj.

Vinterbyg bruges allerede i dag til malt i blandt andet England og Frankrig, og med sorten Yatzy håber Sejet Planteforædling selv at komme med på vognen for vinterbyg til malt.

Sejet forsøger netop nu at introducere Yatzy til malt på det franske marked, hvor forædlingsstationen er kendt for vårbygsorten Sebastian, der er markedets største maltbygsort.

Den danske maltbranche er også parat til at aftage vinterbyg, oplyste fabrikschef Lars Studsgaard Pedersen, Danish Malting Group.

"Vi er villige til at modtage vinterbyg, og også til at gå lidt på kompromis i forhold til de sædvanlige krav til stivelsen. En fordel er blandt andet, at vi kan modtage byggen tre uger tidligere på sommeren, så vinterbyg indgår bestemt i overvejelserne," sagde Lars Studsgaard Pedersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle