Opgiver mål for færre døde køer

Selvom kodødeligheden er faldet, er det alligevel nødvendigt at opgive målet om 3,5 procent døde køer ved udgangen af 2013.

Selvom flere års stigende kodødelighed nu er afløst af en nedgang i dødeligheden, bliver det alligevel nødvendigt at opgive at reducere kodødeligheden til 3,5 procent inden udgangen af 2013.

Det står klart, efter at kodødeligheden i 2012 blev 5,1 procent. Det er lavere end de tre foregående år og lidt lavere end kodødeligheden i 2003. Men altså langt fra nok til, at det ambitiøse mål kan nås i 2013, konstaterer Peter Stamp Enemark, VFL, på landbrugsinfo. Trods den faldende kodødelighed er billedet det samme som tidligere år: Der dør flest køer i store besætninger, og der dør flest køer af Holstein-racen.

Tre farer lurer

Også når man ser på, hvorfor køer dør eller bliver slagtet tidligt, er årsagerne de samme som tidligere.

Stofskifte og fordøjelseslidelser er sammen med klov- og lemmelidelser og uheld og tilskadekomst de tre væsentligste faktorer til, at danske køer dør.

Alle tre årsager er skyld i mellem 14 og 17 procent af dødeligheden. Dertil kommer 16 procent af de døde køer, hvor årsagen ikke kendes.

Overblikket går tabt

Det er især manglende overblik i den daglige produktion, der er skyld i den høje dødelighed.

Det fastslår dyrlægerne Erling Kristensen og Esben Jakobsen over for landbrugsinfo. De to dyrlæger har undersøgt årsagerne til dødeligheden på en række bedrifter med moderat til høj kodødelighed.

»En væsentlig problemstilling er at have tid nok, og det er væsentligt, at der er tale om den rigtige »kvalitet« af arbejdskraft. Der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem kvalitet og kvantitet af arbejdskraften,« lyder de to dyrlægers konklusion.

Deres analyse viser, at det forudsætter væsentlige ressourcer inden for motivation, daglighed og procesansvar at løse så kompleks en problemstilling som kodødelighed.

Det koster

Det koster danske mælkeproducenter millioner, at kodødeligheden er for høj.

I de 12 besætninger, som de to dyrlæger gennemgik, kostede den forhøjede dødelighed mellem 100.000 og 450.000 kr. om året, viser en beregning i programmet Simherd, som er udført i besætningerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle