Opråb til minister: Grotesk at vente 325 dage på penge til kvægstalde

Næsten tre år efter tilsagn i moderniseringsstøtte til kvæg er under halvdelen af pengene udbetalt. Under al kritik, siger kvægformand, der nu går sammen med svine-siden for at råbe minister op.

325 dage i gennemsnit.

Så lang tid varer det, fra en landmand har meldt sin nye kvægstald færdig og til der går moderniseringsstøtte ind på hans konto. Penge, som han vel at mærke allede havde fået tilsagn om via puljen tilbage fra 2015.

Når det gælder 2016-puljen til modernisering af kvægstalde er den gennemsnitlige sagsbehandling på 297 dage.

Tallene overrasker ikke formand for L&F Kvæg Chrsitian Lund. Han er alt andet end tilfreds med ventetiden.

»Det er det, jeg bruger allermest tid på lige nu. At tale med landmænd, der er frustrerede. Nogle af dem er virkelig økonomisk pressede, fordi de ikke får penge. Og bankerne bliver ikke ved at finde sig i det«, konstaterer han og frygter, at de langvarige sagsbehandlinger kan få konsekvenser:

»Jeg har et eksempel på en, der venter på 2 mio. kr. Han har lagt om til økologi og hænger i med det yderste af neglene. Jeg gider ikke at skælde ud. Men det er under al kritik«, siger kvægformanden.

Christian Lund og hans formandskollega på svinesiden, Erik Larsen oplever så store problemer, at de i denne uge har skrevet til ministeren for at få ham til at gribe ind.

»Det er ikke godt nok. Så kan vi simpelthen ikke have sådan nogle ordninger. Så må pengene ud på en anden måde«, siger formanden.

Kun få penge udbetalt

Moderniseringsstøtte-ordningen til kvæg blev lanceret første gang i 2015 og endte med 422 tilsagn på i alt 243 mio.

Året efter kom endnu en runde, der skulle hjælpe til nyere og bedre stalde.

Men her næsten tre år efter, målt på 2015-ordningen, er under halvdelen af pengene udbetalt fra Landbrugsstyrelsens konti til landmænd.

Af de 243,5 mio. kr. i tilsagn er kun 108,2 udbetalt.

For 2016-ordningen ser det værre ud. Her er kun 15,6 mio. kr. udbetalt, fordelt på 43 ud af de 225 tilsagn.

Generelt problem

I LMO har Niels Vitus Hampholt været bygningsrådgiver på en række sager. Han er helt enig med Christian Lund i, at langsommelig sagsbehandling er et stort problem. For langt de fleste projekter er der søgt om udbetaling.

»Vi synes, det går langsomt. Som vi kan se det, er sagsbehandlingstiden over et halvt år. Sådan var det med den sidste, der fik udbetaling. Andre har ventet længere. Jeg har ikke gennemskuet, om der er et system i sagsbehandlingen. Det virker tilfældigt og på må og få«, siger han.

Flere gange har han - ligesom de landmænd, han er konsulent for - forsøgt at ringe ind til styrelsen. Men det har sjældent gjort ham klogere.

»Vi får også mange spørgsmål retur fra styrelsen til byggerierne. Nogle af dem er meget basale og handler måske bare om at lægge to tal sammen. De er meget grundige, og det har de sikkert deres grunde til. Men det gør jo bare, at det tager virkelig lang tid. Og landmændene har jo brug for at få pengene«, påpeger rådgiveren.

Hver tiende bygger ikke

Hos LMO har man for Landbrugsavisen talt sammen, hvor mange af projekterne, der aldrig bliver til noget.

Målt i antal ansøgere på 2016-puljen, så har mere end hver tiende skrinlagt byggeplanerne.

”Af vores 2016-ansøgere er der cirka 15 procent, der ikke bliver til noget. Det er ikke nogen, der har søgt for sjov. Nogle er gået konkurs, nogle er flyttet, andre er blevet syge. 25 procent har søgt forlængelse. Resten, de 60 procent, har søgt projektstøtte hjem”, forklarer han.

Ifølge byggerådgiveren har kun et fåtal af dem annulleret deres tilsagn hos Landbrugsstyrelsen. Altså vil de ubrugte midler formentlig blive væsentlig højere end de nuværende 15 mio. kr., som styrelsen har modtaget annulleringer på.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle