Oprør mod DLG-formand mislykkedes

To medlemmer forlod bestyrelsen umiddelbart efter valget, da de ikke kunne samle flertal mod formand Niels Dengsø Jensen.

Niels Dengsø Jensen er også formand for DLG de næste to år. Men valget var ikke uden dramatik.

Tværtimod afslørede repræsentantskabsmødet i grovvareselskabet i sidste uge et betændt klima i bestyrelsen, hvilket førte til et oprørsforsøg mod Niels Dengsø Jensen.

Ingen ud over formand og næstformand ønsker at udtale sig, på grund af fortrolighedsaftaler, og fordi emnet er så følsomt. Men en række medlemmer af bestyrelse og repræsentantskab har bekræftet følgende forløb:

På repræsentantskabsmødet skulle seks af 12 medlemmer af bestyrelsen vælges, heraf de tre fritvalgte landmandsposter. Her kan de 18 medarbejdere i repræsentantskabet også stemme med.

Ret usædvanligt blev kandidaterne bedt om at oplyse, om de var for eller imod den siddende formand, før der blev skredet til afstemning.

Oprørere tabte

Ved konstitueringen af bestyrelsen, der sker umiddelbart efter valget, viste der sig hurtigt flertal blandt de 12 medlemmer for Niels Dengsø Jensen.

Samtidig meldte næstformand Torben Thomsen, der af oprørerne var udset som ny formand, at han ikke var modkandidat til den siddende formand.

»Jeg synes, at Niels er den bedste. Men hvis der ikke var opbakning til Niels, skulle der findes en anden. Og så ville jeg have påtaget mig at føre den linje videre, som jeg har arbejdet sammen med Niels om i ti år«, siger Torben Thomsen, der udtaler sig på vegne af bestyrelsen:

»Jeg oplever, at det var et fåtal i repræsentantskabet, der mente, at der skulle en ny til.«

Den skriftlige afstemning i bestyrelsen endte med 8 stemmer for Niels Dengsø Jensen og 4 blanke.

To trak sig prompte

Forløbet fik Mogens Sommer Jensen og Viggo Conradsen, der har siddet i bestyrelsen i henholdsvis 12 og 6 år, til at trække sig.

Ingen af de to ønsker at udtale andet, end at de »ønskede en anden ledelse« og »havde arbejdet for en luftforandring«. Og da dette mislykkedes, var det rigtigst at trække sig, syntes de.

Begge understreger, at de hverken er uenige i forretning eller retning for koncernen.

10 tilbage

Dermed er der nu ti tilbage i DLG’s bestyrelse. Heraf tre medarbejdere, der indgår som fuldgyldige medlemmer.

Vedtægterne i DLG nævner ikke mulighed for hverken suppleanter eller nyvalg i den to år lange valgperiode. Bestyrelsen vil dog tage emnet op på det førstkommende møde.

»Vi arbejder på, hvordan vi kan supplere bestyrelsen, sådan at landmændene bliver bedst muligt repræsenteret«, siger Torben Thomsen.

Derudover vil oprørsforsøget ikke føre til ændringer, mener han.

»Vi evaluerer hvert eneste år på bestyrelsesarbejdet. De sidste fire år har vi haft et formidabelt samarbejde og det vil vi fortsætte«, siger næstformanden.

Faktaboks

DLGs bestyrelse

  • 9 ejere (6 valgt i områder og 3 frit) og 3 medarbejdere.
  • De 3 frie og 3 medarbejdere vælges på repræsentantskabsmødet. Her kan grupperne stemme på tværs.
  • Der vælges ikke supppleanter.
  • Der kan udpeges to eksterne bestyrelsesmedlemmer. Hidtil har det ikke været tilfældet.
  • Formand er Niels Dengsø Jensen. Carl Christian Lei og Torben Thomsen er begge næstformænd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle