Oprøret mod Nykredit-notering spreder sig

Flere af landbrugets profiler taler nu i skarpe vendinger omkring den forestående børsnotering af Nykredit.

I de forgangne uger har Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, udtryk stor bekymring over den mulige børsnotering af Nykredit, og nu melder flere af landbrugets profiler sig på banen med lignende bekymring.

»En børsnotering bliver hammerdyr for landbruget, for en børsnotering vil være lig med markante bidragsforhøjelser, og det vil gøre det dyrere at drive vores landbrug. Det vil samtidig få de øvrige realkreditselskaber til at følge trop, så vi bliver nødt til at tænke i alternative modeller, der kan stoppe denne skrue uden ende«, siger Anders Harck, landmand og formand for Sektorbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer, Økonomi & Virksomhedsledelse.

Han mener ikke, at det umiddelbart gavner andre end aktionærerne selv, ligesom han påpeger, at Nykredit har egenkapital nok efter nuværende regler.

»Der er ingen tvivl om, at vi skal have et stærkt Nykredit, men det her er Dong om igen, hvor nye investorer udelukkende vil have et endnu større og hurtigere afkast. Aktionærerne køber ikke andele for deres blå øjnes skyld«, siger Anders Harck og trækker paralleller til landbrugets top.

»Der er en grund til, at landbrugets andelsselskaber heller ikke er børsnoterede. Det ville som andelshaver give mig en pose penge i første omgang, men derefter ville det ikke være mit selskab længere, og det ville ikke længere være deres opgave at tjene penge til mig«, siger han.

Andre interesser

Hvis Nykredit skal børsnoteres, skal man i hvert fald have afsøgt alle andre muligheder først.

Sådan lyder det fra Gitte Grønbæk, sektordirektør i Kvæg i Seges, som også sidder i repræsentantskabet i Forenet Kredit, der ejer godt 90 pct. af Nykredit.

»Jeg kan godt være nervøs for, at det kan blive dyrere for landbruget, fordi man ikke længere udelukkende vil varetage låntagernes interesser. Når man har en model, hvor virksomheden er ejet af låntagerne, har man en spiller på banen, der har et klart formål om hele tiden at sikre, at omkostningerne er mindst mulige for låntagerne«, siger Gitte Grønbæk.

Hun bakkes op af gårdejer Simon Simonsen, der sidder i bestyrelsen hos Arla og driver landbruget Wissingsminde i Sønderjylland.

»Et af de andre store problemer er, at ingen ved, hvad Nykredit reelt er værd på børsen. Derfor kan det blive solgt for billigt, og så snyder vi os selv. Omvendt kan det blive solgt for dyrt, men så vil aktionærerne have endnu større grund til at kræve et højt afkast. Samlet er det rigtige at lade være med at gå på børsen eller i hvert fald at stoppe op og se, om noteringen er helt og aldeles nødvendig«, siger Simon Simonsen.

3.300 landmænd imod

Nykredits mulige børsnotering har ligeledes skabt røre i de lokale landboforeninger.

På årsmødet mandag blev der i de Østlige Øers Landboforeninger, der repræsenterer 3.300 aktive landmænd, vedtaget en resolution imod en børsnotering af Nykredit.

»Tiden har vist, at man i Nykredit driver en god butik, og det kan vi være stolte af. Men hvis selskabet børsnoteres, er der ingen tvivl om, at det bliver dyrere at være landbrugskunde, og derfor går vi stærkt imod«, siger Povl Fritzner, formand for ØØL, og understreger, at det altid skal handle om låntagerne frem for kapitalejernes interesser.

»Vi mangler ikke eksempler på, at den finansielle sektor har høstet enorme udbytter til ejerne på bekostning af almindelige låntagere. Derfor sender vi en klar opfordring til, at det kooperative element bevares i Nykredit«, skriver han.

Hos Nykredit selv er der lukket i omkring børsnoteringen.

»Vi har planlagt en proces med repræsentantskabsmødet 23. november, og derfor har jeg ingen kommentarer til det på nuværende tidspunkt«, siger Hans Bang Hansen, gårdejer og næstformand i Forenet Kredit.

Faktaboks

Baggrund: Nykredits mulige børsnotering

  • Nykredit barslede planer om en børsnotering tilbage i februar 2016. Bl.a. med begrundelsen om, at der ville komme nye internationale kapitalkrav, som krævede mere robusthed. 
  • Foruden en række af landbrugets profiler går en oprørsgruppe på 11 ud af de 104 medlemmer i repræsentantskabet imod den mulige børsnotering. Planmæssigt skal repræsentantskabet stemme om noteringen 23. november. 
  • Nykredit har realkreditudlån for lidt over 95 mia. kr. til landbrug og er derved dansk landbrugs største realkreditudbyder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle