Optimering er for de dygtigste

Ved at fintune fodringen og skære ned på opdrættet kan hollandske landmænd undgå at skulle skære besætningen som følge af de nye fosforkrav.

Hollandske landmænd skal skære fosforproduktionen ned med fire til otte procent efter 1. januar 2018. Hvordan undgår de at skulle slagte sig ud af problemet?

"For de dygtigste mælkeproducenter er der en mulighed i at optimere, så de producerer flest mulige kg mælk pr. kg fosfor. Det bliver det nye nøgletal i Holland fremover. Vores database afslører, at der er en stor spredning i, hvor mange kg mælk man får pr. kg fosfor. Nogle kan opnå 120 kg mælk, mens andre kan opnå 180 kg mælk pr. kg fosfor."

Hvor mange kan optimere sig ud af udfordringerne?

"Det er kun for de dygtigste. De mindst effektive landmænd vil formentlig sælge jord og fosforrettigheder og forlade produktionen i 2017."

Hvordan øger man udnyttelsen af et kg fosfor?

"Det kan enten ske ved at fintune produktionen, så køerne producerer mere på det samme. Man kan også vælge at fodre med fodermidler med et lavere fosforindhold. En anden mulighed er at nedbringe antallet af kvier og kalve, da de også tæller med i fosforregnskabet. Herved kan man frigøre fosforenheder til mælkeproduktion. Typisk kan mange skære 25 procent af deres opdræt væk."

Nogle taler om at sende en stor del af de hollandske kvier og kalve til eksempelvis Tyskland. Er det et reelt scenarie?

"Det er det afgjort, for her er miljørestriktionerne ikke så snærende. Det kan løse udfordringerne med fosfor men vil til gengæld nok betyde, at omkostningerne stiger, fordi det typisk er billigere at opdrætte sine kalve selv end at lade andre om det."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle