Overlevelsen stiger med særligt gulv i stalden

Nordjyske Danni og Jonas Sørensen er tidligere gået forrest med brug af nattevagt for at redde griseliv. Nu gør de det igen ved at benytte hæve-sænke-gulve i deres nybyggede farestalde.

For et par år siden tog Danni Sørensen, der driver svinebedriften Store Vognsbæk ved Frederikshavn med sin bror Jonas, ofte ud og holdt foredrag om brødrenes pasning af deres soejendom.

Dengang kunne tilhørerne bl.a. høre om en totaldødelighed hos pattegrisene, som var blandt de absolut laveste i Danmark. Foruden en systematisk tilgang til pasning af dyrene var et af tiltagene en sjældenhed, som andre besætninger siden har taget til sig.

For brødrenes mor var nemlig på det tidspunkt hyret ind til at være nattevagt i farestalden, og hun hjalp til ved problematiske faringer og håndterede små og kolde grise, og på den måde reddede hun mange grise, der ellers ville være døde i andre besætninger, der ikke havde opsyn med søerne om natten på de store faringsdage.

Nytænkning eller lysten til at gå nye veje har igen fået brødrene til at investere i lavere dødelighed. De har købt hæve-sænke-gulve til farestier, der har vist sig at have en god effekt på overlevelsen i farestaldene.

»Vi opførte sidste år 176 nye farestier, hvor vi har installeret hæve-sænke-gulve. Vi skulle lige vænne os til systemet og lære det at kende, men resultaterne er så gode, at vi efterfølgende besluttede, at de næste 176 farestier, som vi er i gang med at bygge nu, også får installeret systemet«, forklarer Danni Sørensen.

Gulvet, der især er udbredt i Holland, hæver sig, når soen i farestien rejser sig. Derved forhindrer systemet pattegrisene i at kunne lægge sig under soen, når hun igen lægger sig.

Det er også erfaringen i den nordjyske besætning.

»Vi har formået at reducere vores pattegrisedødelighed med omkring to-tre procentpoint med gulvet. Det skal måles op mod merinvesteringen i stien, som jeg anslår til 5-6.000 kr. pr. sti, så gulvet er tjent hjem på tre år«, vurderer Danni Sørensen, der også oplever en forbedret overlevelse i form af stiens gulv, der har en særlig gummibelægning, der skåner pattegrisenes ben og risikoen for sår og bakterier.

Danni Sørensen sidder selv i svinesektorens innovationsråd, og han tror, at andre kan have glæde af gulvet.

»Jeg håber da, at der bliver markant forskel på dødeligheden i afprøvningen. Så er jeg frisk på at tage ud og fortælle om det til fx Svinekongressen, så vi kan sprede vores erfaringer med gulvet. For andre kan også kigge i den retning for at opnå en lavere dødelighed«, siger han.

I løbet af 2020 sætter Seges Svineproduktion systemet i afprøvning i gang hos Danni og Jonas Sørensen for at få erfaringer med systemet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle