Ingen ved, hvordan renten vil udvikle sig. Nykredit drøfter mulige scenarier med kunderne på Agromek.
Hvad sker der efter lav rente?
Det er et tema, landmænd gerne vil drøfte. Og hvad skal man så gøre som låntager? Hos Nykredit ser vicedirektør Poul Erik Jørgensen det også som sit ansvar at drøfte det med kunderne, og han er begyndt at anbefale kunder at lægge etårige flexlån over i femårige.
"Det eneste vi kan sige med sikkerhed er, at renten ikke bliver ved at være det samme," siger han.
2,8 mia. kr. pr. procent
Hvis renten pludselig stiger meget voldsomt, kan det koste landbruget dyrt, fordi de måske ikke kan nå at reagere. Bare en procents stigning vil koste landbruget 2,8 mia. kr., fordi 85 procent af landbrugets lån er variabelt forrentede.
"Det er en større andel end i noget andet forretningsområde," siger han.
Lige nu er renten på et F1-lån 1,9 procent, men det er ikke længere siden end 2008, at renten lå over fem procent.
Derfor understreger han, at alle bør tage stilling til hvilken risiko, de tør løbe, og lægge en plan for, hvad de vil gøre, hvis renten pludselig stiger.
"Hvis man satser 100 procent på lav rente, satser man sin gård," advarer han.
F5 er en mere sikker vej
Poul Erik Jørgensen anbefaler, at man lægger nogle lån over i F5, det vil sige fastfryser renten i fem år. Pt. er renten på F5-lån 2,6 procent. Det giver altså en rentestigning på 0,7 procentpoint.
Nykredits prognose siger, at renten på F1 ligger på 2,0 procent om et år, og at den vil være stigende. Det er en lille stigning i procentpoint, men en stor stigning målt i procent.
"Vi tror, renten har været nede at bunde," siger han, men erkender at en lang periode med lav vækst også vil holde renten nede. Problemet er, at man ikke ved, hvornår der pludselig kommer vækst med rentestigning til følge. Han erkender også, at Nykredit i mange år har forudsagt rentestigninger, og at man jo nok må sige, at de har ladet vente på sig.
"Vi føler, vi er nødt til at påpege risikoen," siger han.
Kunstig lav rente
Poul Erik Jørgensen kalder de meget lave renter lige nu for "kunstigt fastholdt" på grund af den store pengemængde og statsgaranterede indlån. Man har simpelthen presset renten i bund i takt me at man har fjernet risikoen ved at sætte penge i banken.
Det er et dårligt miljø for udvikling af investeringssituationen.
Og politikerne ønsker vækst. Når de får held til det, vil renten også stige, mener han.