Overvej at lægge eurolån om til kronelån

I september blev renten på kronelån lavere end på lån i euro.

Hvis man skal refinansiere sine eurolån til december, bør man overveje at lægge dem om til lån i kroner. Det mener Poul Erik Jørgensen, direktør i Nykredit.

Han peger på, at renten ved refinansieringen i september endte lidt højere på lån i euro end på lån i kroner. Dette er ikke normalt, da eurolånene normalt har været lidt billigere.

I september var der er et tillæg til Cibor-3-renten (kronelån) på 0,08 procent, mens tillægget til Euribor-3-renten var 0,51 procent. Man kan ikke sammenligne den samlede rente direkte, men normalt plejer disse tillæg at være omtrent lige store.

»Vi mener, man bør overveje at lægge eurolånene om til lån i kroner, hvis man ikke har sine indtægter i euro,« siger Poul Erik Jørgensen.

Det har for eksempel smågriseproducenter, der sælger smågrisene direkte til Tyskland. Men de fleste landmænd sælger produkter, der bliver afregnet i danske kr.

Ikke alarm

Poul Erik Jørgensen mener ikke, at euro er en usikker valuta at låne i.

»Vi er ikke ude på at slå alarm,« siger han.

Han peger dog på, at hvis man ikke får sin afregning i den valuta, man låner i, er der altid en lille risiko forbundet med det.

Til gengæld er der omkostninger forbundet med at lægge om fra lån i euro til lån i kroner, idet der skal låneomlægningsgebyr på.

Samlet set skal Nykredit refinansiere 49 mia. kr. i Eurolån til december, og han vurderer at halvdelen vedrører landbrug.

Kun ved rentefordel

Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef, Videncentret for Landbrug, mener kun, man skal skifte valuta, hvis der er en rentefordel ved det.

»Risikoen ved at låne i kroner og euro er stort set ens, så man skal vælge den valuta, hvor man kan få lavest finansieringsudgift, og man skal huske at regne omkostninger til låneomlægning med,« siger han.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle