Ved årsskiftet skal renten tilpasses på størstedelen af de Tilpasningslån, som er ydet til landbrugskunder. De fleste Tilpasningslån er med årlig tilpasning, hvor de et-årige obligationer, som ligger bag lånet, skal udskiftes med nye obligationer. At der i praksis er tale om en refinansiering af lånene er ikke uden betydning. Det betyder, at obligationerne bag lånet udløber til kurs 100, og ønsker man at ændre på sin finansiering, er det fordelagtigt at gøre det i perioden op til rentetilpasningen.
I Nykredit anbefaler vi generelt, at erhvervs- og landbrugskunder overvejer at udskifte deres Tilpasningslån til et nyt variabelt forrentet obligationslån, hvor renten er baseret på en pengemarkedsrente. De lån går også under betegnelserne CIBOR- og EURIBOR-lån afhængigt af, om lånet ydes i danske kroner eller Euro . Fælles for lånene er, at kuponrenten fastsættes til den aktuelle pengemarkedsrente i henholdsvis Danmark eller Euro området.
CIBOR- og EURIBOR-lån giver det bedste udgangspunkt for at sammensætte en individuel finansieringsløsning ved brug af individuelle rentelofter, fastrenteswaps og valutaswaps.
Ved et normalt rentebillede vil rentesatsen være lavere, jo kortere periode renten fastsættes for. Blandt de pengemarkedsbaserede lån kan der vælges mellem varianter, hvor renten tilpasses hvert kvartal eller hvert halve år. I forhold til eksisterende Tilpasningslån med årlig rentetilpasning, vil der altså kunne opnås en vis rentebesparelse ved at vælge et pengemarkedsbaseret lån, hvor renten fastsættes oftere.
Sammenlignet med Tilpasningslån sker der ikke udskiftning af obligationerne på CIBOR- og EURIBOR-lån ved fastsættelse af ny rente. De fleste pengemarkedsbaserede lån skal dog refinansieres på et tidspunkt, men afhængig af variant er der mellem fem og ti år til refinansieringen. En enkelt variant, CIBOR3, er baseret på en 30-årig obligation, og her skal der ikke ske refinansiering i lånets løbetid. De pengemarkedsbaserede lån er derfor velegnede til de landmænd, som får reduceret deres låneudmålingsgrundlag ved overgangen til den nye SDO-lovgivning, hvor mulighederne for medfinansiering af løsøre reduceres. Eksisterende og nye realkreditlån, som optages inden 1. januar 2008, forbliver nemlig under de gamle regler for realkreditbelåning, så længe lånet ikke refinansieres, og dermed er der mulighed for at sikre medbelåning af maskiner.
Derfor er det en god ide at kontakte sin finansieringspartner i god tid for at aftale en eventuel omlægning. Hvis der skal ske omlægning af Tilpasningslån i forbindelse med rentetilpasningen, skal der gives besked herom snarest muligt og med absolut sidste frist 30. november 2007 kl. 16.