L&F-formand påpeger, at Danmark har verdens mest restriktive godkendelsessystem og det bedste grundvand i verden.
Miljøministerens udmeldinger er både iblandet surt og sødt. Det er godt, at hun vil fokusere på at godkende nye sprøjtemidler hurtigt, og det er også fair, at der slås hårdt ned på lovbrydere. Men ideen om mere kontrol af hver landmand og at tage produkter af hylderne ved første mistanke vækker ikke jubel.
»Vi har verdens mest restriktive system for godkendelse af sprøjtemidler og samtidig det bedste grundvand i verden. Man skal passe på ikke at lave kæmpe problemer, der ikke er der,« siger Niels Jørgen Pedersen, formand for Landbrug & Fødevarer.
Han synes heller ikke om, at alle landmænd skal tjekkes mere grundigt på grund af få brodne kar i erhvervet.
»Jeg kan kun være enig i, at der skal straffes hårdere, for det ødelægger landbrugets image udadtil, hvis folk importerer ulovlige sprøjtemidler. Men det er vigtigt, at man slår ned på dem, der overtræder reglerne og ikke andre. En øget kontrol skal man passe på ikke kommer til at ramme for bredt,« siger han.
Ubegrundet første mistanke
På samme måde mener han, at ideen om at tage sprøjtemidler ned fra hylderne ved første mistanke også kan ramme for bredt.
»Man ser jo nogle gange, at den første mistanke er ubegrundet, så man er nødt til effektivt og med faglighed at undersøge tingene, inden man forbyder et middel. Og tager man et middel ud af salg, er det vigtigt, at man hurtigt og effektivt kan godkende andre midler,« siger han.
I Venstre er miljøordfører Henrik Høegh på linje med landbruget.
»Det er en forkert tilgang at sige, at hvis vi finder et pesticid i en boring, skal det fjernes fra markedet, indtil man finder ud af, om der er et problem. Mange gange er det håndtering af sprøjtemidler, der er skyld i, at der kommer pesticider i drikkevandet, og det handler om først at finde årsagen til, at midlet er havnet der. Ellers kan det komme til at koste arbejdspladser og produktion,« siger han.