Pas på ny skjult sygdom i raps

Der er fundet overraskende meget af en ny, tabsgivende virussygdom, turnip yellow virus, i danske rapsmarker. Bekæmpelse sker i efteråret, oplyser Landskonsulenten.

I England har man længe haft fokus på virussygdommen turnip yellows virus, der overføres af ferskenbladlus til raps i efteråret. Sygdommen giver op til 30 pct. udbyttetab i engelske forsøg. Den store udbredelse af sygdommen i England fik landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen fra Videncentret i Skejby til at undersøge, om sygdommen også findes i Danmark. Lokale konsulenter sendte i 2011 og 2012 rapsplanter ind, som blev analyseret i Rothamsted, England - fra både usprøjtede og sprøjtede (mod rapsjordlopper) marker. Og resultaterne, som hun præsenterede på efterårets store Konsulenttræf i Fredericia Messecenter i tirsdags, var ikke opmuntrende:

»Vi fandt overraskende meget virus. Også i marker der både var bejdset og sprøjtet mod rapsjordlopper. Og de fleste planter med angreb viste ingen symptomer,« fortalte Ghita Cordsen Nielsen.

Tidlig såning i milde områder

Den danske undersøgelse var koncentreret om tidligt såede rapsmarker (før 20/8) i milde områder af landet. For det er der, risikoen er størst. I 2011 blev der sendt prøver ind fra 14 danske lokaliteter og fundet 2-34 pct. planter med virus fra de usprøjtede marker (gns. 12 pct.) og 0-12 pct. fra de sprøjtede (gns. 3 pct.). I 2012 blev der sendt prøver ind fra 20 lokaliteter og fundet 3-94 pct. planter med virus fra de usprøjtede marker (gns. 44 pct.) og 17-100 pct. fra de sprøjtede (gns. 51 pct.). I 2013 fortsættes moniteringen, og der udvides med bejdseforsøg og gule fangbakker.

»To af de indsendte prøver havde 100 pct. angrebne planter, og Rothamsted vurderede, de ville give 25-30 pct. udbyttetab. Så vi anbefaler bekæmpelse, hvis det er let at finde ferskenbladlus i efteråret. Den største risiko er i tidligt såede marker i milde områder - især i milde efterår. Brug af egen ubejdset udsæd er endnu en risikofaktor,« fortalte Ghita Cordsen Nielsen.

Ferskenbladlusene kan kendes på, at den uvingede er grøn, og den vingede ser mest sort ud med lidt grønt på.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle