Pelsdyravlere måtte vente tre år på myndighederne

Politiet har siden 2009 vidst, hvem der trængte ulovligt ind på 31 pelsdyrfarme, men har først nu rejst tiltale.

Umiddelbart kunne det ligne en ren tilståelsessag for politiet, da det skulle efterforskes, hvem der stod bag den ulovlige indtrængen hos 31 pelsdyravlere for tre år siden. Politiet havde fået overdraget optagelserne fra farmene, som angiveligt skulle dokumentere dyremishandling, og 29. oktober 2009 kunne ordensmagten sammen med TV2's øvrige seere følge Morten Spiegelhauer fra programmet "Operation X", mens han sammen med aktivisten Thorbjørn Schiønning fra dyreretsorganisationen Anima forcerede hegnet til en minkfarm.

Dagene forinden havde Ekstra Bladets Miki Mistradi i avisens spalter fortalt om, hvordan han havde samarbejdet med Anima og udlånt udstyr til dem, mens Thorbjørn Schiønning selv optrådte i en video på avisens hjemmeside, hvor han viste læserne, hvordan man bryder ind på en pelsdyrfarm - og filmede.

"Vi har været nødt til selv at lukke os ind eller kravle over hegnet. Hvis det er den eneste måde, vi kan få dokumentation på, så må vi gøre det," lød hans forklaring dengang til Ekstra Bladet.

Politisk pres

Alligevel skulle der gå næsten tre år, før politiet fik anklagskriftet klart, og det er ikke kun minkavlerne, som har været utålmodige. Flere gange er sagen endt på justitsministerens bord, fordi Folketingets Retsudvalg har rykket for svar om anklagemyndighedens behandling af sagen. I første omgang var sagen rejst mod TV2 hos politiet på Fyn, men her fandt man ikke retsligt grundlag for at forfølge sagen, da udsendelsen var produceret af et produktionsselskab og ikke TV2 selv.

Sagen blev derefter overtaget af Midt- og Vestjyllands Politi, fordi størstedelen af farmene, som havde haft »besøg« og foretaget anmeldelse, ligger i det område. Og her erkender man, at sagen har været længe undervejs.

»Det har taget relativt lang tid, men det har været en kompliceret sag med mange afhøringer og langvarig og omfattende efterforskning. Og så er straffesager, hvor journalister er indblandet, vanskelige,« siger anklager Søren Riis Andersen med henvisning til en beslutning, Rigsadvokaten foretog i 2008. Her blev det ny praksis, at strafbare forhold, begået som led i det journalistiske arbejde, skal forelægges rigsadvokaturen, inden der rejses sag, så det kan sikres, at tiltalepraksis bliver ensartet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle