Penge i sundhed - men hvor mange?

Selvfølgelig kan det betale sig at have en god sundhed i besætningen - men er det en god forretning? Programmet CowEcon giver svaret.

»Vi vil have større kælvningsbokse! Og vi vil have flere sygestier!«

Danske dyrlæger og inseminører kunne såmænd stille sig op og råbe det ud i kor, og selvfølgelig har både landmænd og byggerådgivere hørt det. Men det er jo landmændene der skal betale, og hvordan er det nu lige det hænger sammen - det med økonomi og kælvningsbokse?

Blandt andet det spørgsmål vil programmet CowEcon kunne give i hvert fald en del af svaret på. Omkostningen ved et ketosetilfælde kan også beregnes ligesom et enkelt tilfælde af mælkefeber.

Programmet blev præsenteret på Dansk Kvægs kongres og er også beskrevet i det kommende nummer af magasinet Kvæg, der udkommer 11. marts.

Og formentlig vil nogle blive overraskede over, at et enkelt tilfælde af mælkefeber medfører tab på 4.627 kroner i en gennemsnitsbesætning, at en dyrlægebehandlet ketose koster tæt på 3.000 kr. og en svær mastitis lige ved 6.000 kr.

Det er tal, der er til at tage og føle på.

Det er Dansk Kvæg som har udviklet programmet, der er webbaseret. Det kommunikerer med den centrale kvægdatabase, og derfor kan langt de fleste besætnings-specifikke nøgtetal hentes direkte ind i regnemodellen, så man kan lave hurtige beregninger over, hvad sundhedsproblemer koster i den enkelte besætning.

Vi tager lige et tal mere: Smitsomme klovlidelser: 2.150 kr. i en gennemsnitsbesætning. Det er måske et tal, der kunne få nogle til at overveje at købe en klovboks eller ringe til klovbeskæreren med jævne mellemrum.

Et skøn - trods alt

Ideen med programmet er selvfølgelig, at man kan gøre omkostningerne ved for eksempel at reducere antallet af yverbetændelser op mod omkostningen ved at have køer med lidelsen.

I programmet bruges der såkaldt partiel budgettering. Det er en overskuelig metode, men den har dog et problem indbygget: Den tager ikke højde for de komplekse forbindelser der er mellem flere slags sygdomme. Altså: Hvis en ko har en sygdom, kommer den måske lettere til at lide af en anden. Det kan også være, at konsekvensen af to sygdomme på en gang er alvorligere, end hvis koen har sygdommene i to adskilte perioder.

Trods svagheden ved modellen slutter vi alligevel med et tal fra gennemsnitsbesætningen: Omkostning ved løbedrejning hos én ko: 5.744 kr.

worsoe@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle