Pengeinstitut åbner døren for nye øko-landmandskunder

Mens bankerne på stribe har lukket for udlån til landmænd, er Merkur Andelskasse stadig åben for at låne ud til landmænd - dog kun økologiske.

Som en af landets få pengeinstitutter vil Merkur Andelskasse godt åbne pengekassen, selvom der står landmand på kundens visitkort. Dermed går pengeinstituttet mod den generelle strøm i den finansielle verden.

»Vi er ikke i en situation, hvor vi per automatik siger nej til landbrug. Vi må vurdere de fornuftige henvendelser, vi får,« siger Lars Pehrson, adm. direktør i Merkur Andelskasse. Han understreger dog, at man kun vil finansiere økologiske landmænd, eller konventionelle der ønsker at omlægge bedriften til økologi.

Landbruget stod for 9,9 procent af bankens samlede udlån i 2010, der var på 1,1 mia. kr., hvilket Ifølge Pehrson betyder, at Merkur ikke behøver frygte landbruget.

Luft til nye ting

»Det er klart, at nogen kommer i klemme, hvis deres bank har en høj eksponering mod landbruget. Og er der mange problemlandbrug imellem, har banken jo ikke lyst til at tage flere ind, og kommer måske til at sige nej til nogen der ikke er skyld i problemerne. Der har vi det heldigvis sådan, at vores eksponering mod landbruget ikke er så stor, og de landbrug, vi har, er relativt godt med. Derfor har vi lidt luft til at se på nye ting,« siger Lars Pehrson.

Gennem de seneste måneder har der været talrige eksempler på banker, som har smækket kassen i over for landbruget. En bank - Alm. Brand Bank - har sågar meddelt, at den vil af med alle sine landbrugskunder. Men selv om Merkur Andelskasse er åben for landmænd, er det dog ikke en del af strategien målrettet at få flere landmænd ind i banken.

»Det er ikke noget, hvor vi aktivt går ud og promoverer os rundt omkring og fisker kunder. Men vi har ikke noget imod at sige, at vi er åbne over for seriøse henvendelser,« siger Pehrson.

Konventionelle vil omlægge

Lars Pehrson oplyser, at banken har fået henvendelser fra konventionelle landmænd, som lufter et ønske om at omlægge til økologisk produktion.

»Vi taler ikke om snesevis af henvendelser, det er måske et par stykker eller tre, men i disse tider er det jo i sig selv bemærkelsesværdigt, vi er jo et mindre institut,« siger han.

Det skal dog ikke være et incitament til at blive økolog, at Merkur Andelskasse er åben for finansiering, understreger han.

»Det er selvfølgelig helt klart, at skal landmanden omlægge til økologi, skal det være, fordi han selv vil, og ikke fordi vi siger det, det vil aldrig fungere. Det skal være drevet af ham selv,« siger Pehrson.

Landbruget glæder sig

Ifølge Landbrug & Fødevarer er den finansielle sektor så småt begyndt at ville låne ud til landbruget igen.

»Hvis folk kommer med gode projekter, fornemmer vi, at de er begyndt at se med mildere øjne på landbruget,« siger erhvervspolitik direktør i L&F, Lone Saaby.

Derfor ser organisationen også positivt på, at Merkus Andelskasse er åbne for landmænd.

»Det er glædeligt, at der er nogle solide finansielle institutter, som vil være med til at finansiere økologi,« siger Saaby.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle