Plan om sprøjteforbud vækker vrede

Landmænd i oprør: Slagelse Kommune vil udlægge sprøjtefrie områder på 311 hektar uden for boringsnære beskyttelsesområder.

Slagelse Kommune har lagt sig ud med områdets landmænd med et forslag om at forbyde brug af sprøjtemidler på 311 hektar ’prioriterede indsatsområder’ uden for det boringsnære BNBO-område.

Med forslaget fordobles det samlede areal, som kommunen vil udlægge som sprøjtefrie arealer, i alt 604 hektar.

Det fremgår af kommunens ’forslag til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse’, som ventes at blive sendt i offentlig høring inden sommerferien.

»Lodsejerne er tossede over det her. Fagligheden er slet ikke i orden«, siger Jens Henrik Madsen, medlem af Gefions bestyrelse. Han bor selv i området.

50 års grænse

Jens Henrik Madsen mener, at Slagelse Kommunes forvaltning går med livrem og seler uden at dokumentere, at der er et konkret problem med landbrugsdriften i det prioriterede indsatsområde.

Han mener samtidig, planen er udtryk for forbrødring mellem kommunen og Vandforsyningsselskabet SK Forsyning.

»SK Forsyning har et brændende ønske om at udvide BNBO-områderne, og de sender jo bare regningen videre til vandforbrugerne. Så hvis der bor en husdyrproducent i de områder, kommer han til at betale sin egen erstatning, fordi han betaler via vandpriserne«.

Han under sig også over afgrænsningen af det prioritererede indsatsområde, som er fastlagt ud fra, at vandet er 50 år eller mindre om at nå frem til en vandværksboring.

Han mener, kriteriet er ret tilfældigt fastsat.

»Hvorfor lige 50 år? Hvorfor ikke 100 år? Eller fem? Der er ingen faglighed i det her. Kun en tro på ét eller andet«.

Ikke logisk

I Landbrug & Fødevarer undrer chefkonsulent Anne Louise Gimsing sig også over afgrænsningen på 50 år.

Hun har i ni år arbejdet i Miljøstyrelsen med pesticider og grundvandsbeskyttelse.

»Jeg har svært ved at se, hvad det faglige belæg skulle være, og jeg synes, det er problematisk, hvis man går ud og laver restriktioner uden faglig begrundelse for de områder, man udvælger«, siger hun. Hun undrer sig i det hele taget - med sit personlige kendskab til det restriktive danske godkendelsessystem for pesticider - over den manglende tillid til det.

»Det er et ganske restriktivt system - det virker helt unødvendigt at gå ud med en afgrænsning på 50 år«.

»Politisk spørgsmål«

Slagelse Kommunes forvaltning medgiver i sagsfremstillingen om indsatsplanen, at 50-års grænsen ikke er fastsat ud fra en konkret vurdering.

»Det vil altid kunne diskuteres, hvilken indsats der er den rigtige. Det er i vid udstrækning et politisk spørgsmål. Der vil ikke kunne fremskaffes dokumentation for, at den valgte afgræsning af de sprøjtefrie områder er det ’korrekte valg’ i forhold til, hvad der er ’netop nødvendigt og tilstrækkeligt’. Det er dog administrationens vurdering, at man ved at fokusere på de prioriterede indsatsområder beskytter de dele af indsatsområderne, som har størst betydning for vandforsyningen i kommunen«, skriver forvaltningen.

Byrådet har for nylig udsat den endelige beslutning om indsatsplanens skæbne.

Faktaboks

Forsigtigheden breder sig:

  • Kommunernes tilgang til indsatsplaner varierer. Flere kommuner følger et forsigtighedsprincip, og tendensen er, at man uden konkret dokumentation for behov for beskyttelse ønsker en pesticidfri drift og/eller restriktioner i gødningsanvendelsen.
  • Indgrebene må dog ikke være mere vidtgående end nødvendigt, og det skal være dokumenteret, at rådighedsindskrænkningen er nødvendig for at opfylde indsatsplanens mål.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle