LHN inviterede folketings- og byrådsmedlemmer til en dag på landet.
Værdierne i landbruget blev synlige for politikere fra både folketinget og kommunerne i denne uge, da det tyske mindretals landboforening, LHN, inviterede til et debatmøde hos mælkeproducent Henning Lorenzen på Løgumkloster-egnen.
Han er ikke bare økologisk, men også biodynamisk mælkeproducent og har investeret i en omfattende hø-produktion. Det danner grundlaget for, at mejeriet Naturmælk har stor mulighed for videreforædling af mælken og afsætning af osten til de dyre restauranter i København til gode priser.
I Tønder kommune står landbruget for 16,4 procent af beskæftigelsen, og på mødet blev det klart for politikerne, at erhvervet spiller en stor og positiv rolle i det, der kaldes udkants-Danmark.
Reglerne stritter
Men Henning Lorenzen kunne fortælle, at han støder ind i lige så mange problemer med detailstyringen af erhvervet, som alle andre.
Han er som andre mælkeproducenter ramt af den økonomiske krise og havde for eksempel ikke investeret i hø-laden i dag. Han er også ramt af regler, som stritter i hver sin retning, og han forklarede, at hvis der eksempelvis sker indskrænkninger i muligheden for at vande arealerne, vil det få alvorlige konsekvenser for bedriften med 125 malkekøer og 200 hektar:
"Der er tale om, hvad man kan kalde et politisk helt korrekt landbrug, og alligevel er det ikke uden problemer at drive det," siger formand for LHN Jørgen Popp Petersen.
"Vi driver et værdibaseret landbrug, hvor vi satser på kvalitet i stedet for kvantitet. Vi købte stedet her det i fri handel i 1986 og har da bygget til, men 125 køer er jo ikke et stort landbrug i dag," siger Henning Lorenzen.
Han vil ikke pege fingre ad den øvrige landbrugsproduktion, men har valgt at gå sine egne veje og var en af pionererne i etableringen af den økologiske produktionen tilbage i midt-firserne:
"Vi tror på, at det er godt for køernes fordøjelse at bruge hø i stedet for ensilage. Og når køerne er sundere, kan vi producere sunde fødevarer til befolkningen," siger Henning Lorenzen.
Investeringen i hø-produktion betyder, at han får omkring 30 øre mere pr. kg mælk.