Pragtstjerne driller i rajgræsset

Ukrudtsarten overlever fuld dosis MCPA hos Troels Dam.

"Vi sprøjtede rajgræsset med Ariane FG i solskin ved 15-16 grader, som skulle være optimalt. Det virkede også fint på det meste, men pragtstjernerne fik bare et lille knæk - og så groede de videre."

Den oplevelse har Troels Dam haft i sin mark med alm. rajgræs af sorten Taya, og det selv om der er brugt fuld dosis af MCPA i Ariane FG.

"Jeg må nok bare acceptere en højere frarensningsprocent i år, og så må vi overveje, hvad vi gør med pragtstjerne i fremtiden," siger han.

Løsning mod enårigt

Troels Dam har givet vårsæden de sidste 40-45 kg N og vinterhveden cirka 60 kg N, for første gang i form af flydende gødning.

"Det kørte fint, da vi fik sat de rigtige filtre på og taget de forkerte af. Vi fandt ud af det, og det er faktisk tilfredsstillende at vide, at man giver afgrøden de rigtige mængder," siger han.

Vårhveden har nyt udlæg af Taya, og det tages der særligt hensyn til i ukrudtssprøjtningen. De sædvanlige Oxitril og Express er skiftet ud med Stomp og DFF for at give en mere grundig bekæmpelse af enårigt rapgræs.

"Vi kan se enårigt rapgræs i rajgræsset nu, og ifølge frøkonsulenten er årsagen det fugtige efterår, hvor enårigt rapgræs har gode betingelser for at etablere sig," siger Troels Dam.

I vinterrapsen, som står i fuld blomst, har han valgt ikke at sprøjte mod svampe. Især fordi der ikke er dyrket raps på arealet i 15 år.

Færre regndage

Vinterbyggen er ved at skride og skal inden længe have en svampesprøjtning - sandsynligvis en billig løsning med Amistar og Bumper.

Svampesprøjtning i hvede ligger længere ude i fremtiden - kun lidt meldug har indtil videre vist sig.

"Mange år kan vi nøjes med en enkelt svampesprøjtning omkring skridning i hveden," siger Troels Dam.

"Det skyldes, at vi har færre regnvejrsdage på Bornholm end i resten af landet. Men hvis der kommer masser af regn, må vi da ud to gange."

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle