Praktikpladsgaranti til skoler uden effekt

Indtil nu mangler det store rykind på landets landbrugsskoler. Garanti for praktikplads til elever har ikke givet flere unge lyst til at gå ind i erhvervet.

Landbrugsskolerne kan sagtens tage flere elever. Når man ser på det antal unge, der starter på landbrugsuddannelsen på en af de otte uddannelsessteder, hvoraf de syv er rene landbrugsskoler, ligger optaget cirka på niveau med sidste år. Den garanti for en praktikplads, som Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen gav for et par måneder siden, har ikke hjulpet, når man ser på de foreløbige tal.

»Der er nogle mindre udsving i antallet af elever, når vi sammenligner de otte landbrugsskoler. Det kan skyldes regionale forhold. Når det ikke ser ud til, at praktikpladsgarantien har hjulpet, tror jeg det skyldes, at de unge skulle vælge uddannelsesretning inden 1 marts, inden garantien kom. Vi håber at se en effekt til næste år, siger Lene Søholt Jacobsen, formand for landbrugsskolerne og forstander på Grindsted Landbrugsskole.

»Frem til 2030 er ungdomsårgangene mindre, så vi kæmper med andre uddannelsesinstitutioner om de unge«, siger hun som en af forklaringerne på, hvorfor unge i dag ikke har i stigende grad har mod på at tage på landbrugsskole.

Tilfredshed på Bygholm

Forstander Erik Kallehave Kristensen, Bygholm, er tilfreds med, at der i alt er 176 elever på skolen i efteråret.

»Med det elevtal er vi over det forventede elevtal. Skolen har plads til 200 elever, som er det absolutte maksimale. Vi stod før sommerferien til en betydelig fremgang i antallet af grundforløbselever. Dog oplevede vi desværre et ekstraordinært stort antal elever, der indgik en uddannelsesaftale med en lærermester og dermed fravalgte det første halve år på landbrugsskolen. Det skete som en effekt af regeringen udmøntning af et ekstraordinært løntilskud pga. coronakrisen, et løntilskud, der svarer til 90 pct. af lærlingens løn for elever og lærlinge for resten af 2020. Vi glæder os på erhvervets vegne over denne mulighed, men føler, at vi som landbrugsskoler har betalt en stor del af regningen i form af et manglende taksametertilskud«, siger Erik Kallehave Kristensen.

Agroskolen mangler elever

Brian Grenaa Christensen, vejleder på landbrugsuddannelsen på Agroskolen, er mere bekymret:

»Vi mangler virkelig elever. Vi er gået ned i vores optag, og landmænd ringer ind og spørger efter elever, men vi kan desværre ikke hjælpe. Landbruget har ikke haft den store tiltrækning på unge - nogle tror det kun drejer sig om at trække i gummistøvler og skovle lort. Vi skal blive bedre til at fortælle den gode historie om dansk landbrug, og jeg ved, der også bliver arbejdet på det. Vores EUX linje betyder, at vi heldigvis har 4-5 stykker mere på hvert hold. For tre år siden havde vi en større søgning, end vi har nu«, siger Brian Grenaa Christensen.

Gråsten Landbrugsskole, der melder fuldt hus, må alligevel jævnligt skuffe landmænd, der mangler elever.

»Vi har et fuldt udbygget landbrug med grise og køer, og det kan være en af grundene til, at vi har god søgning. Men det er et kæmpe problem, at landbruget ikke tiltrækker unge nok«, siger forstander Bjarne Ebbesen.

Næste uge holder forstanderne fe møde, hvor man drøfter situationen og ser på de endelige tal.

»Jeg tror, at garantien for praktikpladser også fortsætter til næste år, og vi vil diskutere, hvordan vi får flere ind på uddannelserne, siger Lene Søholt Jacobsen.

Faktaboks

Elever på landbrugsskoler:

  • De første tal for årets optag på landbrugsskolerne er ved at tikke ind.
  • Et samlet billede ses næste uge, hvor også erhvervsskolernes tal er klar.
  • Indtil videre er der små udsving i det samlede tal for skolernes optag,
  • Skolerne håber, at med en fortsat indsats kan fortælle den gode historie om muligheder for jobs i landbruget

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle