Principelt: Landsret frikender vognmand

Sag om for lang dyretransport afgjort til fordel for dansk vognmand. Det kan få betydning for tusind sager.

En lang række sager mod danske dyretransportører har ventet på en principiel sag. Nu er dansk vognmand frikendt.

En netop afsagt dom i en sag om dyretransporter ved Vestre Landsret kan få betydning for en hel stak af andre retssager mod branchen. Ved Vestre Landsret er en dansk vognmand nemlig frikendt, da landsretsdommeren valgte at stadfæste byrettens afgørelse om, at vognmanden som organisator ikke kan holdes ansvarlig for, at en eksporttur med grise blev for lang.

Det oplyser Vestre Landsret til LandbrugsAvisen.

Sager afventer

Kjeld Skov fra Dahl Advokatpartnerskab var advokat for vognmanden, der havde planlagt turen. Han glæder sig naturligvis over stadfæstelsen af, at hans klient ikke kan holdes ansvarlig.

»Det er det rigtige resultat. Og det kan få stor indflydelse, for der er en hel række sager, der verserer ved retten i Odense, der har været udsat for at vente på udfaldet af den her sag«, forklarer han til LandbrugsAvisen.

Den retlige afgørelse kræver, at man holder tungen lige i munden. For der var rejst tiltale mod transportøren som organisator - altså i virksomhedens rolle som planlægger af turen. Ikke mod vognmanden, som enten kan være det samme eller et andet enten dansk eller udenlandsk firma, der reelt stod for at køre turen.

I den konkrete sag endte dyrene med at være under transport i 30 timer, hvilket altså er 6 timer mere end de tilladte 24. Men retten mener altså ikke, at organisator kan holdes ansvarlig, når han har planlagt turen efter reglerne.

Styrelse sendte bunker af sager

Sagen i Vestre Landsret er især interessant, fordi over 1.000 andre sager, også kaldet Logbogssagen, har ligget stille gennem længere tid for at vente på denne enkelte sag.

Fyns Politi har alene over 1.100 tilfælde af mulige lovbrud mod samlet 11 vognmænd liggende hos sig. Her blev sagerne allerede, da Byretten frikendte vognmanden, lagt i bero for at afvente en afgørelse hos Landsretten.

Advokaturchef Martin von Bülow fra Fyns Politi ønsker i dag ikke at kommentere, hvad frifindelsen vil betyde for de øvrige sager.

»Det er klart, at sådan en dom vil vi læse, og så vil vi se, hvilken betydning den har for de sager, vi har«, udtaler han.

Forventer tiltalefrafald

Hos foreningen Sammark, der organiserer de danske dyretransportørers og -handleres virksomheder, glæder formand Lisbet Hommelhoff sig over afgørelsen.

»Det er helt som forventet, at der sker frifindelse, og vi har troet på det hele tiden. Det kan ikke blive organisators ansvar, så længe turen er planlagt til at kunne gennemføres lovligt«, forklarer hun.

Forventer du, at dommen her får betydning for de øvrige sager?

»Det gør jeg bestemt. Vi forventer, at man går sagerne igennem og laver nogle tiltalefrafald«, siger hun.

Faktaboks

  • Det hele startede i 2018, hvor de danske myndigheder erkendte, at de ikke havde været gode nok til at følge op på overtrædelser af lovgivningen på transportområdet. Reelt var ingen sager om mulige overtrædelser sendt videre til domstolene i perioden fra 2012 til 2018. Efter massiv kritik fra politikere og dyreorganisationer gik Fødevarestyrelsen samtlige mulige sager igennem og anmeldte en lang række overtrædelser til politiet. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle