Så er starten gået for årets hoved-indkøb af planteværnsmidler, og det foregår desværre igen som i de tidligere år i et marked, som er domineret af lukkede priser.
Af Ole Schou, Vkst, www.kornbasen.dk
Når handlen med planteværnsmidler til en ny sæson skal i gang, vogter firmaerne altid voldsomt over deres priser. For hvis et firma melder tidligt ud med en ’officiel’ prisliste, vil det ofte blive underbudt marginalt af andre handlende, og firmaet risikerer at blive ’evig to’er, når landmanden sammenligner tilbuddene. Derfor holdes kortene tæt til kroppen i starten af sæsonen.
Tilsvarende gives tilbuddene som regel kun som en samlet pris for hele ordren- og det gør det dermed umuligt at se de enkelte produkters pris og prisudvikling. Det slører firmaets niveau for konkurrenterne. For køberne, landmanden, er det derimod ret irriterende at gå i gang med sæsonen uden at kende prisen på de produkter, man skal til at bruge i marken.
Generel prisudvikling
Vi er på KornBasen ved at have overblik over årets prisniveau, og som sædvanligt er nogle produkter steget, og andre er faldet. Samlet set ser det desværre ud til, at der igen i år er en lille prisstigning på måske to til tre procent. Det er dog stadig for tidligt at sætte helt præcise tal på. Især ser det ud til, at nogle af svampemidlerne har fået et løft. ’Mini-midlerne’ ligger nogenlunde, hvor de plejer, ligesom de fleste af de store græs-ukrudtsmidler ikke er steget. Som sædvanligt er der store forskelle på priserne på olier/kontaktmidler etc. hos de handlende. Det tæller selvfølgelig ikke så hurtigt som produkter til 400 kr. pr. liter, men på store ordrer bliver forskellen bestemt også til penge.
Listepriser er forskellige
Listeprisen på planteværn er forskellig mellem firmaerne. Det er derfor fuldstændig ligegyldigt at sammenligne de rabat-satser, man opnår hos forskellige firmaer. Man kan kun sammenligne de endelige beløb, som skal betales for ordren hvert sted.
Kan man få rabat? JA,- det kan man! Jo større en handel, desto større rabat. De højeste rabatter, vi hører om, går fra ca. 20 og op mod 25 procent. Det skal man dog ikke nødvendigvis imponeres af. For den grundlæggende prisliste i de firmaer, der giver høj rabat, er helt sikkert tilpasset den høje rabat-procent! De mindre forhandlere som f.eks. ATR, BMG og Overgård kører generelt med små rabatter og en mere åben holdning til oplysning af priser.
Sammenligning af tilbud
Ethvert firma, der sælger planteværn, har sine favorit-produkter, som de gerne vil sælge. De har måske købt stort ind eller samarbejder tæt med udvalgte producenter og vil gerne markedsføre deres produkter. Således var DLG f.eks. sidste år eneforhandler af Cheminova’s produkter, som derfor ikke blev solgt i andre firmaer. Derfor er det også klart, at når man indleverer en bestillingsliste hos et firma, vil mange af produkterne blive erstattet af ’lignende’ varer. Men ofte er det ikke blot ’kopi-varer’, men erstatninger med helt andre produkter, som har tilsvarende effekter. Det kan i mange tilfælde være udmærket og billigere, men det gør det yderligere vanskeligt at sammenligne tilbuddene direkte. En særlig fare her udgør godkendelserne. Hvis man har fået udarbejdet en plan hos en konsulent, og mange af produkterne udskiftes i firmaet, er der risiko for, at godkendelserne ikke er helt ens, da produkterne ofte har forskellige godkendelser. Det kan så blive et problem, når sprøjtejournalen skal indsendes senere på året.
Som et af de få firmaer tilbyder Danish Agro returret frem til 31. maj, hvis man er med i deres ’Green-line’ ordning. Til gengæld er det min opfattelse, at det kan være rigtig vanskeligt at få lov til at sammenligne prisen på produkterne i sæsonen med andre forhandleres. Hvis man kan få enkelt-priserne på handlen frem i ’Green-line’ systemet, sker det som regel først efter sæsonen. Så den senere tildelte bonus på den samlede handel kan være svær at fordele på kemi, gødning, såsæd etc.
Især de lidt større firmaer tilbyder lang kredit og i nogle tilfælde helt frem til august/september 2017. Noget, der også er værd at tage med i disse tider.