Professor: Teknologi og lovgivning er altafgørende

Det var løsere lovgivning og teknologisk fremgang, der grundlagde Iowa’s særprægede svineproduktion.

Efter en opvækst i Iowas landbrug har Tom Baas, Ph.d, arbejdet i svinebranchen hele sit liv og undervist på universitetets landbrugsuddannelse i over 20 år. Han har set med fra sidelinjen, mens branchen udviklede sig drastisk, og han husker tilbage på de udslag, der banede vejen for Iowas storstilede svineproduktion.

»Vores industri er i dag et bevis på en stærk teknologisk fremgang, kombineret med regler, der tilgodeser fri konkurrence. Uden dem havde vi ikke nået så stærk en markedsposition«, fortæller den pensionerede professor, der brugte industriens historie flittigt i sin undervisning.

»Det er vigtigt for nye landmænd at forstå, at vi ikke er kommet hertil hen over natten. Det har taget mange år og krævet mange tilpasninger. Da strukturen med kontraktlandmænd begyndte at vinde frem, var der mange, der kritiserede den. Med som med de fleste ting gik det over med tiden, og i dag accepterer langt de fleste arbejdsvilkårene«.

All in All out

Især ét fænomen husker Tom Baas som skelsættende for svineproduktionen i Iowa.

»Da man begyndte at køre ’all in, all out’ princippet, var det for at kontrollere smittefare, men det blev også startskuddet for de store integrator-producenter«, lyder det fra den nu pensionerede professor i svineopdræt.

»Når man tømmer en hel stald ad gangen, kræver det, at man har en ny besætning smågrise klar med det samme. Derfor skulle der fares langt flere søer, og den mulighed udnyttede enkelte private virksomheder til at vækste voldsomt og ’leje sig ind’ hos eksisterende landmænd«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle