Prognose: 2020 kan blive endnu bedre

Regnskabsanalyser tyder på, at opturen fortsætter. Hvis bare der ikke kommer hverken tørke, oversvømmelser eller svinepest.

Den tårnhøje svinenotering kan løfte svineproducenternes indtjeningsniveau til tredje rekord på bare fire år, mens planteavlerne er fortrøstningsfulde trods en regnfuld vinter. Sådan lyder meldingen fra rådgivningsvirksomhederne Sagro, LandboSyd, LandboNord og velas, der i fællesskab har gennemtrawlet mere end 400 landbrugsregnskaber.

Analyserne fra de fire jysk-fynske rådgivningsselskaber viser så gode resultater for 2019, at man ikke tøver med at være optimistiske for det kommende år på landmændenes vegne.

Om det så bliver ved med at gå godt, afhænger for svineproducenternes vedkommende af, at der ikke bliver konstateret svinepest i Tyskland. Eller for den sags skyld og endnu værre - i Danmark.

Grise-eventyret

I 2019 har prisen på grisen været på himmelfart og toppede i slutningen af året på 13,60 kr. pr. kg. Den højeste notering i 18 år.

»Holder svinenoteringen stand, ser det ud til, at den rekordhøje indtjening i 2019 allerede kan blive overgået i 2020. Selv om det er umådeligt flotte prislejer, vi ser ind i, og vi har udsigt til en ny potentiel indtjeningsrekord, afhænger det af, om vi kan holde os fri for afrikansk svinepest«, siger Lasse Frost, afdelingsleder for Business-afdelingen hos velas.

Stabile køer

For mælkeproducenterne forventes der et nogenlunde uændret resultat, når 2020 bliver til 2021. Det inkluderer en svag stigning i mælkeprisen og en svag stigning i omkostningerne.

»I gennemsnit er bedrifterne i 2019 kun steget med tre køer og tre hektar jord. Noget tyder på, at mange tøver med at vokse i antal køer i øjeblikket«, siger strategi og virksomhedskonsulent i LandboNord, Louise Rødkær Hermansen.

Nedbør i markerne

Trods et vådt efterår er vinterafgrøderne kommet godt i gang med store udsving fra egn til egn, og vinterens nedbør præger markerne.

»Mange faktorer udefra påvirker planteavlen, og der er forhåbninger om, at det stigende udsving i både vejrlig og priser bliver til gunst for erhvervet, især hvis omkostningerne kan holdes nede trods krav om et øget antal hektarer med efterafgrøder«, siger chefrådgiver Carsten Friis, LandboSyd.

Faktaboks

400 regnskaber: Tal hentet hos landmændene:

  • Prognosen fra rådgivningsvirksomhederne Sagro, LandboSyd, LandboNord og velas bygger på en fælles gennemgang af mere end 400 landbrugsregnskaber fra primært Jylland og Fyn. Den enorme datamængde giver en meget realistisk overblik over det forgangne år. Fordi tallene er hentet fra landmændenes regnskaber, giver analyserne også et indblik i, hvordan der disponeres for det kommende år. Disse oplysninger munder ud i en 2020-prognose. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle