Projektleder: Alt for få midler afsat til vandmiljøet

Med de midler, politikerne har afsat til at sikre vandmiljøet, vil arbejdet strække sig ind i de næste generationer, mener projektleder Søren Madsen fra Næstved Kommune.

Man er ikke i nærheden af at bruge de millioner, der skal til for at rette vandmiljøet op. Fra fagligt hold er der ingen, der tror på, man når målene inden for de perioder, man har fastsat«.

Sådan lød det fra Søren Madsen, projektleder for vådområder i Næstved Kommune, da han mandag deltog i Gefions/DLSs debatmøde om vandområdeplanerne hos Niels Rasmusen. Søren Madsen vurderer, at der i allerbedste fald vil gå yderligere 20-30 år med arbejdet for at rette op på vandmiljøet.

»Folk har ingen anelse om, hvor stort og komplekst et arbejde det er«.

Årelang proces

Søren Madsen har været projektleder for Vådområde Bjørnebækken ved Spjellerupgaard, som Niels Rasmusen har lagt størstedelen af arealet til.

Fra bredden af den lavbundede sø med omliggende våde enge på 42 hektar, etableret i efteråret 2018, fortalte Søren Madsen om det komplekse arbejde med at få projektet gennemført under skiftende regelsæt, jordfordeling og under streng kontrol fra statslige myndigheder uden praktisk erfaring med projektarbejde.

Nu er det en realitet, som fjerner 12 ton kvælstof årligt fra et stort landbrugsopland, samtidig med, at det har givet et formidabelt fugleliv med bl.a. en havørn ved søen.

Få tilsvarende projekter vil kunne opfylde de indsatskrav, der gælder i landbrugsoplandet til Smålandsfarvandets åbne del, og der er masser af egnede lokaliteter i Næstved Kommune, fortalte Søren Madsen.

»Vådområder er ikke et quick fix. Til gengæld er de langtidsholdbare«./hac

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle