Rådgivere sætter ind mod pesticidrester i frugt og grønt

Analyseresultater fra avlere skal hurtigt ud til rådgiverne.

Fra 1. januar har Dansk Gartneri og Fødevarestyrelsen indgået en aftale om, at analyseresultater, der viser indhold af pesticidrester i frugt og grønt, hurtigt skal ud til rådgiverne i branchen. Målet er, at der med det samme kan blive fulgt op på eventuelle fund af pesticidrester i produkterne fra den enkelte avler.

I 2007 er der afsat 300.000 kr. til denne målrettede opfølgning hos producenterne, oplyste formanden for Brancheudvalget for Frugt og Grønt, Peter Petersen, på årsmødet i Frugt og Grønt Rådgivningen onsdag i Nyborg.

Formålet med projektet er at standse stigningen i antallet af prøver af dansk frugt og grønt, som indeholder pesticidrester.

I mange år har antallet af prøver med pesticidrester været markant lavere i dansk frugt og grønt end i udenlandske varer, men i 2004 og 2005 blev forskellen indsnævret, hvilket gav anledning til ministerspørgsmål i Folketingets Fødevareudvalg.

Erhvervet kan selv

Ifølge Peter Petersen har både miljøministeren og fødevareministeren dog udtrykt tillid til, at erhvervet kan løse problemet - blandt andet i kraft af projektet, hvor pesticidfund hurtigt spores tilbage til den enkelte avler

»Det har nemlig været et problem, at perioden fra udtagning samt analyse af prøverne og til offentliggørelse af resultaterne har været meget lang - ofte flere år - hvilket har gjort det svært at gøre noget ved problemerne,« sagde Peter Petersen på årsmødet.

Han lovede, at rådgiverne vil følge op på både de analyseprøver som viser pesticidrester, og de prøver som er fri for rester. Formålet er at klarlægge, hvilke behandlinger der kan foretages i frugt og grønt uden at efterlade restindhold.

Resultaterne skal formidles løbende, for at der kan blive fulgt op i vækstsæsonen. Ifølge formanden har der vist sig stor interesse og opbakning fra producenternes side for at deltage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle