Rådgivning vil satse aggressivt på indtjening til landmændene

Krise og modgang skal svares igen, når Dansk Landbrugsrådgivning opruster med ny strategi for at sikre reel indtjening på bedriftrerne.

Det vil kræve en kraftanstrengelse af rang at danske produktionslandbrug skal være konkurrencedygtige i det globale marked i fremtiden.

Det er, hvad Ivar Ravn, udviklingsdirektør i Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, ser i krystalkuglen.

Det positive er, at udfordringerne kan svares igen og måske blive til fordele, for der er potentiale til en større produktivitet og dermed indtjening på den enkelte bedrift, hvis både rådgivere og landmænd bliver bedre til at få omsat den viden, der allerede er og lade sig udfordre af nye tiltag.

»Vi er selvfølgelig afhængige af politiske forhold, medvind og en ordentlig notering, men vi kan godt adressere nogle forhold, vi selv kan forbedre. Det er dér, Dansk Landbrugsrådgivning har en kæmpestyrke, og vi gør langt mere aggressivt end før klar til at fokusere på indtjening og produktivitet,« siger Ivar Ravn.

fra vugge til krukke

»Vi bliver kun bedre af at blive pustet i nakken,« siger Ivar Ravn om private konkurrenter, der popper op.«

»Rådgivningen hos os er langt den stærkeste, vi har en bredde og kan næsten følge landmanden fra vugge til krukke med hele sortimentet af ydelser. Vi har enkle ydelser, vi kan løse komplekse opgaver, det tværfaglige - og når der gås dybt ned i en enkelt produktionsgren, så er vi nummer ét. Det skal vi være, og i den kommende strategiplan bliver vi endnu bedre,« fastslår Ivar Ravn. I flere måneder har han sammen med Partnerrådet arbejdet med at sætte navn på de områder, bedrifterne og Dansk Landbrugsrådgivning udfordres af de næste fire år.

Fra minus til plus

Strategien er blevet til i lyset af finanskrise, indtjeningskrise i erhvervet, konjunkturstigninger der er holdt op, og jordpriser der måske endda falder.

Nu skal der satses på reel indtjening og værdiskabelse.

»Vi vil hele tiden blive udfordret af samfundets ønsker til, hvordan vi driver landbrug, og de regler bliver vi nødt til at indordne os, selvom vi da skal forsøge at påvirke dem. Men det gælder om at se muligheder.«

Der ser Ivar Ravn landbruget naturligt placeret med løsninger på klimaområdet, selv Grøn Vækst-planerne byder ham at vende minus til plus. Der vil en offensiv strategi bringe landbruget på banen som en del af løsningen.

»Vi har en utrolig udviklingskraft i landbruget. Mange landmænd tænker løsninger, prøver ting af og tør investere. Det er fantastisk inspirerende,« siger Ivar Ravn,

Også der skal rådgiverne være klar til at inspirere og udfordre de dygtige landmænd. Samtidig skal rådgivningsvirksomheden holde fast i ambitionen om, at man kan bidrage til at udvikle alle landbrug.

Penge i lommen

Ivar Ravn vil til enhver tid stå ved sit mål om, at hver gang landmanden bruger én krone, får han 10 igen, hvis han ser værdien i at udnytte de anvisninger der kommer fra rådgiverne.

»Det kan være ude i produktionen, der er gevinster at hente. Det kan også være så simpelt som at købe serviceydelser via en farmsekretær og udnytte den frigjorte tid til at tænke og udvikle sin bedrift. I det perspektiv burde der være mange flere rådgivere i Dansk Landbrugsrådgivning,« tilføjer Ivar Ravn med et drilsk smil.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle