Rødsvingel i leje giver middel udbytte

Med mangel på sol og kraftig vækst ser rødsvingel ud til at lande på et middeludbytte.

Det har været et forår og sommer med mangel på solskin, og med for kraftig vækst i rødsvinglen oveni peger pilen på middeludbytter.

»Rødsvinglen har simpelthen ligget for meget i leje,« mener avlschef Birthe Kjærsgaard, DLF-Trifolium, der vurderer, at lejesæden har kostet udbytte, og dertil kommer, at mangel på kim i frøene har givet små frø.

Høsten af rødsvingel er godt undervejs rundt i landet, men vejret har drillet - især i weekenden med kraftig regn og blæst.

«Weekendens vejr har været dårligt frøvejr, og frøet kan være blæst af eller regnet af,« påpeger Birthe Kjærsgaard.

Bornholm næsten færdig

På Bornholm er høsten af rødsvingel næsten færdig. Der mangler kun de sidste fem hektar.

»Det er fine frø, og vi ligger på normale udbytter, hvilket er meget glædeligt med så lidt solskin, vi har haft,« siger frøavlskonsulent Thomas Jørgensen, DLF-Trifolium.

I indeværende uge er der faldet store mængder nedbør på solskinsøen, og derfor er ital. rajgræs høstet med 20-30 procent vand af frygt for, at det ville regne af.

»Det skal nok vendes to-tre gange, før det kommer ned og bliver lagerfast,« vurderer Thomas Jørgensen. I rajgræs er kun 5-8 procent høstet, idet frøene ikke er helt modne endnu, og der ventes på bedre vejr. På Sjælland er der vækstreguleret hårdt, men strået har bare groet, oplyser Birthe Kjærsgaard.

Den sjællandske rødsvingel er derfor gået i leje meget tidligt og har ligget ned, mens det har støvet, hvilket har givet lavere udbytter. 15-20 procent af rødsvingelen er blevet skårlagt, hvilket har været en udfordring på grund af det kraftige strå.

Faktaboks

Udbytter i rødsvingel

  • I 2010 var gns.udbyttet på 1.590 kg pr. ha 
  • I 2011 var gns.udbyttet på 1.200 kg pr. ha 
  • Udbyttet i 2012-2013 har ligget stabilt på 1.350 kg pr. ha 
  • Dårligste år har været 1997 med 940 kg pr. ha 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle