Raceforeningen kan ikke undværes

Trods al snak om krydsninger er der mere end nogensinde brug for raceforeningen, understreger formand for Dansk Holstein Kristian Nielsen.

»Selvfølgelig er der brug for raceforeningen. Var den der ikke, ville der straks opstå et alternativ!«

Formand for Dansk Holstein Kristian Nielsen er ikke i tvivl: Det er vigtigt at holde samling på dem, der avler dansk Holstein, og det er vigtigt at have en forening, der kan påvirke avlsmålene.

»Vi er stedet, hvor der kan debatteres avlsmål uafhængigt af Viking Genetics. I store træk sætter vi de mål, som Viking er entreprenører for at gennemføre,« siger Kristian Nielsen.

28. september går han for første gang på talerstolen i sin egenskab af formand for raceforeningen.

Her kan han se tilbage på en tid, hvor avl efter genomisk selektion for alvor er slået igennem og har revolutioneret avlen.

Tror ikke rigtigt på krydsninger

Kristian Nielsen lægger ikke skjul på, at han ikke ser den store fremtid i krydsninger.

»De fleste krydser for at få en bedre holdbarhed. Men vil man gå efter sundhed inden for racen, kan man sagtens finde en tyr, der forbedrer holdbarheden på tilsvarende måde,« konstaterer han.

Der er enkelte, der kan få noget ud af krydsninger - nemlig besætninger med renracede køer af forskellig race, som laver kombinationskrydsninger.

Ensartede køer

Ensartede køer er et af raceforeningens største ønsker i øjeblikket.

Det er imidlertid også et ønske, der indebærer store udfordringer, erkender Kristian Nielsen.

»Vi satser på den middelstore ko. De meget store køer på 1,60 meter klarer sig ofte dårligt i en besætning, hvor de skal op og ned af en sengebås og op i malkestalden.

»Vi ser ofte, at de meget store køer holder sig for sig selv,« påpeger Kristian Nielsen.

Alligevel mener han, at man er nødt til at fokusere på kroppen i avlsmålet.

Ellers taber man folk. Bliver køerne mindre. end de er nu, finder landmændene andre veje og andre tyre. Insemineringsplanen tager heller ikke hensyn til kroppen. Det skal komme,« fastslår Kristian Nielsen.

Års avlsarbejde

Selv har han arbejdet med avl i mange år. Det har ført til salg af en del tyre gennem tiderne, og i øjeblikket er der kontrakt på en ko og en kvie, der skylles på, og en tyr er til afprøvning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle