Radikale: Vi forlangte ikke et komma ændret om målrettet regulering

De radikale ville gerne have været med i aftalen om målrettet regulering og forlangte ikke noget for at være med.

Ida Auken undrer sig over, hvorfor de radikale ikke måtte være med i kredsen om den målrettede regulering af landbruget, der endte som et smalt forlig i blå blok.

»Regeringen ville ikke have os med, og jeg spekulerer over hvorfor. Vi er med i veterinærforliget og pesticidpakken. Vi har ikke krævet et komma forandret omkring målrettet regulering, men rakt hånden ud for at være med«, siger den radikale miljø og landbrugsordfører.

Hun forstår det ikke, for når man ikke er med i kredsen, står man frit i fremtiden.

»En aftale binder begge veje, og nu kan vi gøre noget mere brutalt, end vi ellers kunne«, siger hun.

Balancen er væk

Ida Auken oplever, at balancen mellem landbruget og de grønne er forsvundet, siden hun selv var minister.

»Det vigtigste for mig er, at vi får en fælles vision for natur og landbrug. Jeg har brugt tid på, at organisationerne ikke skal grave grøfter, og som minister prøvede jeg at bygge bro mellem landbruget og de grønne«, siger hun.

Hun mener, der er brug for et stærkt landbrug, men der skal passes bedre på grundvandet, og overfladevandet kan komme under pres fra landbruget, hvis det ikke viser hensyn nok. Og mange steder er naturen ikke i god tilstand.

Presset på vandmiljøet var også baggrunden for, at de radikale ikke var med i landbrugspakken.

»Vi ville have været med, hvis man ikke havde taget hul på de højere gødningsnormer, inden man reducerede udledningen med målrettet regulering«, siger hun.

Kritik af usikkerhed

Ida Auken ser gerne et stærkt landbrug, men er bekymret over, om det går ud over vandmiljøet. Hun peger eksempelvis på, at den kvælstofmodel, der viser, hvor stor udledningen er, og som forskerne har fundet frem til (Nles 4 – modellen), med ét slag viser langt mindre udledning end hidtil antaget. Og så er modellen ikke usikkerhedstestet. Det har givet kritik af forskerne og ministeriet.

»Kritikken kan ikke komme bag på landbruget. Hvis det var gået den anden vej, ved jeg godt, hvordan landbruget var kommet i deputation og havde været kritiske. Så håber jeg også på forståelse for, at man kan være kritisk nu«, siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle