Ramt af svinepest for anden gang: Vi sætter svin i staldene igen

To testhold på 3.000 og 4.200 svin skal i staldene så hurtigt, det er forsvarligt.

To gange på under fire måneder har afrikansk svinepest ramt det danskejede landbrug DanBred Arges A/S i Rumænien. Sidste år i oktober blev sygdommen fundet i landbrugets slagtesvinestalde, og for få uger siden blev sygdommen også fundet på sofarmen, der ligger 8 km væk.

Selv om om det har betydet aflivning af i alt 72.000 grise og et tab på et pænt stort to-cifret milliontab, har ejerne ikke mistet modet på at være svineproducenter i Rumænien.

»Vi skal have svin i staldene igen, så snart det er forsvarligt i forhold til smittetrykket med afrikansk svinepest i området«, lyder det fra Laurids Søndegaard, der er den ene af landbrugets fire ejere.

»Før der blev fundet svinepest på sofarmen, var det planen, at vi ville sætte svin ind i de rengjorte og desinficerede slagtesvinestalde allerede 6. april. Den plan røg desværre i vasken, efter sygdommen også ramte vores so-site. Det var nemlig smågrise fra sofarmen, vi skulle flytte over i slagtesvinestaldene«.

»Nu kommer det desværre til at tage længere tid, før vi får grise i staldene igen, fordi myndighederne har indført en zone på 10 km rundt om sofarmen, hvor der i 45 dage ikke må flyttes dyr. Men vi arbejder allerede på at finde andre dyr, så vi kan komme i gang igen«, siger Laurids Søndergaard.

De første svin, der sættes ind, bliver såkaldte test-grise. De skal i to måneder bevise, at staldene er fri for smitte. Testholdene skal være på 10 procent af det normale antal dyr. På sofarmen bliver det derfor 4.200 svin og i slagtesvinestaldene 3.000 svin.

Laurids Søndergaard fortæller, at det endnu er et mysterium, hvordan smitten er kommet ind i staldene, som han regner for at være blandt de allerbedst beskyttede mod svinepest i Østeuropa.

»Vi aner ikke, hvor smitten er kommet fra. Det er et mysterium. Derfor vil vi nu gennemgå alt for at finde kilden til smitten. Det gør vi bl.a. sammen med Bjarne Vest fra VestIn, der har mange års erfaring med smittekilder og beskyttelse mod afrikansk svinepest«, fortæller Laurids Søndergaard.

Inden DanBred Arges blev ramt af svinepest, var den årlige produktion på 75.000 slagtesvin og 150.000 smågrise. Ud over svineproduktionen driver DanBred Arges 1.400 hektar med planteavl.

Laurids Søndergaard og Martin Agerskov ejer hver 40 procent af DanBred Arges. Nicu Benta og Chiriac Ionel ejer hver 10 procent.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle