Adgangsreglerne til naturen er komplicerede, og nye krav til adgang til randzoner kan give tilbageslag, frygter Henrik Bertelsen, formand for Familielandbruget Sydvest.
Offentlig adgang til de ti meter randzoner, som fra efteråret skal etableres langs vandløb og søer, risikerer at give ringere adgang til naturen, mente Henrik Bertelsen, formand for Familielandbruget Sydvest, i sin beretning til generalforsamlingen.
"Jeg frygter, at nogen placerer nye naturtiltag på en måde, så adgang undgås, ligesom nogen vil spekulere på at hindre den adgang, folk allerede har. Det kan virke utrolig negativt og ærgerligt, men det er en ganske naturlig reaktion, for tryk avler modtryk," sagde Henrik Bertelsen. Han foreslår, at der i stedet bygges videre på de mange frivillige aftaler om spor i landskabet m.v., som er i gang.
"Jeg kan virkelig unde folk at komme ud i naturen og i vores landskab," sagde Henrik Bertelsen.
Ret til at gå fallit
Henrik Bertelsen fremhævede, at økonomien i landbruget nu som før er meget spredt også inden for de enkelte driftsgrene.
"Det har intet med størrelse at gøre, bortset fra at spredningen bliver større i takt med, at bedrifterne bliver større," sagde Henrik Bertelsen. Han tilføjede, at landbruget nok har et efterslæb i retten til at gå fallit.
"Det har jo stort set været et ikke eksisterende fænomen, mens konjunkturerne tordnede op," sagde han.
De frivillige ordninger i EUs landdistriktsprogram, som skal gavne natur og miljø, fik skarp kritik: "Man ændrer konstant på ordningernes indhold, krav, økonomi. Endnu værre er det, at ordningerne slet ikke er klar, når ansøgningsfristen begynder," sagde Henrik Bertelsen og beklagede, at besværet utvivlsomt er grund til, at nogle lodsejere afholder sig fra at søge tilskuddet.