Randzoner gjorde Henrik Høegh til landbrugets skurk

VKOs landbrugspakke lægger op til et endeligt opgør med det randzonekrav, som Henrik Høegh selv indførte.

Det var Henrik Høegh, der som fødevareminister i sommeren 2011 skrev under på den randzonelov, som landmænd og skiftende fødevareministre efterfølgende har bokset med og skændtes om.

Stort set lige siden har Henrik Høegh forsøgt at slippe af med randzonerne igen, og med VKOs nye landbrugsudspil er der - afhængigt af det kommende folketingsvalg - måske udsigt til, at ønsket kan ske fyldest fire år efter lovens ikrafttræden.

Stemplet klæber

Men foreløbig klæber »randzonestemplet« fortsat til Henrik Høeghs navn og giver stadig anledning til kritiske kommentarer på bl.a. Facebook.

»Randzonerne var et valg mellem pest og kolera, for alternativet var på det tidspunkt en helt uacceptabel yderligere stramning af kvælstofnormerne. Det kunne jeg ikke acceptere, og derfor kom hele tabellen med randzoner, efterafgrøder, og 1. november som pløjedato,« siger Henrik Høegh.

»Jeg har altid haft det sådan, at når jeg har truffet valg, som trods alt var det bedste i situationen, så har jeg kunnet forklare mig ude i forsamlingshusene. Dét må jeg bare konstatere, at det kunne jeg ikke med det her. Det lykkedes mig ikke,« siger Henrik Høegh.

»Derfor blev jeg også den første minister i rigtig mange år, der var årsag til, at Københavns gader blev fulgt op af traktorer. Det er ingen hemmelighed, at det var min værste dag som minister.«

Emneord

randzoner , landbrugspakke

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle