Raps kan erstatte 80 procent af forbruget af soja

Videncenter for Svineproduktion vurderer, at raps kan erstatte helt op til 80 procent af den soja, vi i dag bruger til svinefoder.

Man kan reducere indholdet af sojaskrå i en typisk slagtesvineblanding fra 21 til 11 procent, hvis man blander 20 procent rapskage eller rapsskrå i foderet. Men man kan sandsynligvis blande endnu mere raps i foderet og dermed reducere iblandingen af soja yderligere.

"Det er muligt at erstatte op til 80 procent af det soja, vi i dag bruger i svinefoderet, med rapskage eller rapsskrå af god kvalitet," siger seniorprojektleder Hanne Maribo, Videncenter for Svineproduktion.

VSP deltager sammen med blandt andre forskningscenter Foulum i et stort rapsprojekt, der er støttet af Innovationsloven. Målet med projektet er at belyse, hvordan man kan øge anvendelsen af raps i svinefoderet.

"Raps har hidtil haft et lidt dårligt ry i forbindelse med svinefoder," erkender Hanne Maribo. Det ry tilskriver hun først og fremmest ældre, nu udgåede, rapssorter, og det faktum at kvaliteten har været svingende. Men også lagring og forarbejdning spiller afgørende ind på kvaliteten.

Værdien af raps set med grisens øjne er nemlig meget afhængig af både sortsvalg, dyrkningsforhold, høst, tørring, lagring og forarbejdning, og det er nødvendigt at se på alle disse aspekter, når man skal øge brugen af raps i svinefoderet.

"Får vi styr på alle de parametre, der spiller ind på kvaliteten af raps set fra grisens synspunkt, kan vi stå med et produkt der er lige så velegnet til for eksempel fravænningsgrise, som forarbejdet sojaskrå," vurderer Hanne Maribo.

Mere om raps

Læs 16 siders tillæg om Foder i fagmagasinet SVIN, der udkommer i denne uge

Abonnement på tlf. 33 39 47 10

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle