Raps liniesorter følger med hybriders udbytte

Se de foreløbige udbytter i årets landsforsøg med raps.

»Det er interessant, at liniesorterne Quartz og Trinity fortsat ligger så godt i feltet udbyttemæssigt i forhold til hybriderne, som de gør. Faktisk ligger Quartz i år på niveau med hybridsorten DK Exception, som vi ellers tror meget på. Og kun overgået af de bedste hybridsorter, der er helt nye i landsforsøgene.«

Det fortæller chefkonsulent Jon Birger Pedersen fra Seges om de foreløbige resultater fra årets landsforsøg, hvor fire forsøg ud af otte nu er høstet og opgjort. De fire forsøg er alle fra de sydligste lokaliteter og ligger alle på lerjorde.

Linjesorter er lidt billigere i udsæd end hybrider. Men udsædsmængden er højere.

»Generelt har vi et pænt udbytteniveau i årets vinterrapsforsøg, som alle ligger på den rigtige side af fem ton/ha,« siger Jon Birger Pedersen.

Meget af raps-såsæden er importeret fra udlandet. Men næsten alle sorter afprøves i landsforsøgene. Dog ikke de kålbrokresistente sorter, Andromeda og SY Alister. Mentor er eneste kålbrokresistente sort i landsforsøgene.

»Alle sorter med kålbrokresistens har samme resistensgrundlag. For ikke at få nedbrudt resistensen for hurtigt bør man kun vælge disse sorter, hvis man har mistanke om mere udbredt kålbrok i marken,« siger Jon B. Pedersen.

Mange af sorterne er igen bejdset med neonicotinoider, som har længst virkningstid mod rapsjordlopper. Men der er også bejdset med mindre effektive midler. Så vær opmærksom på, hvad raps-udsæden er bejdset med i år.

Følg resultaterne

på www.sortinfo.dk

Faktaboks

Vælg rapssort efter

  • Et stort og stabilt frøudbytte af standardkvalitet gennem flere års forsøg
  • God vinterfasthed
  • Passende højde ved høst
  • Lav modtagelighed phoma
  • Lavt indhold af glucosinolater og erucasyre
  • God dryssefasthed

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle