Realistisk formand håber på håndgranat

Minister skifter kurs, kort før landbrugsforhandlinger skal starte.

Efter et månedlangt tilløb ser det endelig ud til, at Folketingets partier skal i reelle forhandlinger om en landbrugsaftale efter påske.

Selv om forhandlingerne officielt startede 3. februar har ordførerne for de forskellige partier gennem de sidste mange uger været udsat for såkaldte tekniske gennemgange af en lang række emner.

Til Landbrugsavisen.dk er det blevet kaldt en ’studiekreds’, mens Børsen har beskrevet det som et udvidet AMU-kursus.

Hos Venstre håber formand Jakob Ellemann-Jensen, at regeringen spiller ud efter påske.

»Det er fint, at man gerne vil lytte til forskellige parter og blive klædt på, men nu har du lyttet, kammerat (fødevareminister Rasmus Prehn, red.). Nu må kortene på bordet«, siger formanden.

Nye toner

Endnu har regeringen nægtet at løfte sløret for, hvad man egentlig vil i forhandlingerne, der rummer både klima, miljø og landbrugsstøtten.

I de seneste uger har minister Rasmus Prehn dog ændret tonen.

Til Børsen udtaler han, at der skal tages højde for landbrugets økonomi, ligesom han til Politiken har forklaret, at husdyrproduktionen er fredet.

»Det er da dejligt, hvis regeringen vil begynde at tage højde for landbrugets økonomi. Det burde måske ikke være en nyhed, at man vil det«, siger Jakob Ellemann-Jensen og tilføjer:

»Men der kommer mange forskellige signaler fra regeringen, som både forvirrer og bekymrer mig. Det ville være lettere, hvis regeringen bare lagde sit udspil frem, så vi kunne komme i gang«.

Forhandlingerne kan først gå i gang, når regeringen spiller ud, mener formanden:

»Vi kommer ikke til at deltage i mørklagte forhandlinger. Jeg håber, regeringen kommer med noget umiddelbart efter påske«.

Mulig atombombe

Venstre-formanden besøgte for nylig Baldershave, som er ejet og drevet af Søren Søndergaard, formand i Landbrug & Fødevarer.

De to formænd diskuterede netop landbrugsforhandlingerne, hvor Søren Søndergaard appellerede til at få lavet en bred aftale.

»Det har været ærgerligt at se på de sidste fire år efter Landbrugspakken, der er blevet eroderet. Der er brug for, at der er nogen, der sætter sig sammen og får lavet en bred aftale«, siger L&F-formanden.

Er en ren rød aftale et skrækscenarie?

»Vi kan se, hvad de røde partier har meldt ud, og det er noget med at halvere husdyrproduktionen og tage en tredjedel af landbrugsjorden ud. Det synes jeg i hvert fald er et skrækscenarie«.

Men f.eks. Venstre står jo også bag målet om en 70 pct. reduktion på klima - der skal vel leveres uanset hvad?

»Det er klart, at vi står over for noget, der ser meget svært ud. Man kan sige, at enten får vi en atombombe eller en lille håndgranat, som er en bred aftale. Jeg er jo ikke naiv, og jeg ved godt, at der uanset hvad kommer ting, som vi ikke bliver superglade for«.

Hvad håber du på indgår i aftalen?

»Det afgørende er, at man har fokus på det gode landmandskab. Det bør være landmanden, der bestemmer, hvad der skal plantes på marken, og så skal vi gå meget mere lokalt til værks i kvælstofindsatsen«.

Faktaboks

Ny, stor aftale

  • Regeringen har lagt op til, at der skal landes en landbrugsaftale, som dækker hele tre områder.
  • Det er klima, miljø og landbrugsstøtte. De reelle forhandlinger er sat til at begynde efter påske.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle