EU-Kommissionen offentliggjorde i sidste uge en meddelelse om et såkaldt sundhedstjek af EU's fælles landbrugspolitik. Sundhedstjekket skal sikre EU's landbrugspolitik frem til 2013. Forslaget indeholder en beskæring af landbrugsstøtten. Men dansk landbrug er godt rustet til at tage et støttefald, blot det sker balanceret og samtidig også rammer konkurrenterne i de andre lande.
Reformen af EU's landbrugspolitik er populært sagt sendt til lægen af EU-Kommissionen. Planen er, at man gennem det såkaldte sundhedstjek vil sikre landbrugspolitikkens helbred frem til 2013. Sigtet med sundhedtjekket er, at man gennem de opnåede erfaringer og med samtidig hensyntagen til de nye udfordringer, der er kommet til, vil fortsætte den reformpolitik, der blev indledt i 2003 med bl.a. en afkobling af støtten. Kommissionen offentliggjorde på den baggrund i sidste uge sine idéer til justeringer. Sundhedstjekket skal herefter munde ud i konkrete forslag der offentliggøres til foråret, hvorefter det er planen, at de vedtagne forslag implementeres i den fælles landbrugspolitik ved udgangen af 2008. I den mellemliggende periode skal Kommissionens oplæg diskuteres med EU's landbrugsministre og ikke mindst med repræsentanter for interesseorganisationerne, herunder naturligvis landmændene.
Blandt tankerne i Kommissionens udspil er bortfald af brakordningen og støtten til energiafgrøder, udfasning af mælkekvoterne, øget støtte til miljø, natur og landdistrikter på bekostning af den generelle støtte til den enkelte landmand samt evaluering af støtteinstrumenter som kvoter, eksportstøtte og intervention med henblik på afvikling. Kommissionen foreslår tillige et loft over støtte til den enkelte landmand. Støtte der ligger ud over dette loft skal aftrappes hurtigere end øvrig støtte. Samlet set ønsker Kommissionen dermed at videreføre diskussionen om en gradvis støttereduktion således, at landbrugserhvervet i EU fremover skal klare sig på almindelige markedsvilkår.
Der er altså lagt op til væsentlige ændringer for dansk landbrug, og for mange landmænd vil det betyde en ikke ubetydelig ændring i indtjeningssammensætningen, når EU-støtten er væk. Dansk landbrug har dog i forhold til flere andre europæiske lande en god og effektiv produktion. Det må derfor være forventningen, at dansk landbrug ikke vil blive hårdt ramt af en ændret fælleseuropæisk landbrugspolitik forudsat, at medlemslandene fremover konkurrerer på lige vilkår.