Regeringen vil ikke flytte flere EU-penge

1. august er skæringsdato for at flytte penge fra den direkte støtte til landdistriktsprogrammet.

I næste uge, nemlig inden 1. august, er det sidste chance, hvis regeringen vil flytte penge fra den direkte landbrugsstøtte over i landdistriktsprogrammet. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fastslår dog, at det er der ingen planer om.

Den direkte støtte er hektarstøtten, som landmænd får, hvis de overholder en række generelle regler. Der er bl.a. nogle grønne krav, hvis de vil have det fulde beløb udbetalt. Landdistriktsstøtten bruges til at understøtte indsatser, der fremmer erhvervets vækst, konkurrenceevne og udvikling inden for natur, miljø, økologi samt udvikling af landdistrikterne.

Ifølge reglerne fra EU kan 15 procent af den direkte støtte flyttes over i landdistriktsprogrammet. I Danmark er syv procent flyttet over til denne støtteform, og indtil 1. august kan regeringen altså vælge, om den vil øge denne procentdel. Det var under den tidligere regering, Thorning-regeringen, det blev besluttet at flytte syv procent, til landdistriktspuljen. Det svarer til 2,1 mia. kr. i perioden 2016-2020.

De grønne organisationer, eksempelvis Danmarks Naturfredningsforening, ønsker, at regeringen skal flytte flere penge. Landbrug & Fødevarer mener til gengæld at syv procent er nok.

Viceformand Lars Hvidtfeldt peger på, at landmændene har hårdt brug for den direkte støtte.

»I 2016 tjente erhvervet 3 mia. kr., så uden den direkte støtte på 6 mia. kr. havde det ikke set godt ud,« siger han.

Faktaboks

Fleksmidler

  • EU-lande er berettiget til at overføre op til 15 procent af den direkte landbrugsstøtte til landdistriktsstøtte
  • Pengene skal fremme vækst, konkurrenceevne og udvikling af natur, miljø, økologi og landdistrikter

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle