Rejs ud i verden med de grønne uddannelser

Juledage i 35 graders varme, 420 kilometer til en god bytur, og et landbrug på størrelse med Samsø. Det var bare nogle af oplevelserne for to landbrugselever, der tog deres praktikperiode i udlandet.

Det er ikke nødvendigt at spinke og spare i flere år for at få opfyldt drømmen om en stor udlandsrejse. Det kan Robert Mouritsen og Christian Boysen tale med om. Sidste år bestemte de sig for at bruge den sidste del af deres praktikperiode i Australien.

"Det er en god måde at færdiggøre sin uddannelse på og samtidig opleve noget. Hvis man gør det, mens man er elev, kommer man ikke ud og rejse for billigere penge," siger Christian Boysen.

Elever på en erhvervsuddannelse får dækket rejseudgifterne af Arbejdsgivernes Elevrefusion, så de to landbrugselever slap med omkring 3.000 kroner for en rejse til den anden side af jorden. Samtidig blev deres løn i Australien suppleret op, så den svarede til, hvad de ville tjene i Danmark.

Ikke som Danmark

For Robert Mouritsen og Christian Boysen var der på mange måder langt fra Danmark til Australien. Alene det landbrug, de arbejdede på, svarede i størrelse til 30-35 gennemsnitlige danske landbrug. Og især for den ene af dem var der store udfordringer forbundet med at rejse langt væk fra mors kødgryder.

"Jeg var meget nervøs for, om jeg kunne klare mig, for jeg var ikke særlig god til engelsk, før vi tog af sted. Men det kom lynhurtigt," siger Robert Mouritsen, der anbefaler folk bare at springe ud i det, for sproget kommer, hvis man bliver tvunget til at tale det.

Heller ikke når der skulle festes i weekenderne, var tingene som i lille Danmark. En bytur var lig med en længere køretur, for den nærmeste by med ordentlige diskoteker lå 420 kilometer væk.

"Vi plejede at tage fri fredag kl. 12 og kørte så til Perth, hvor vi festede i to dage. Søndag sluttede vi af med en brunch og kørte så de 420 kilometer hjem igen," siger Christian Boysen.

Luksustur

De to danske landbrugsstuderende var sammenlagt ti måneder i Australien. De første syv en halv måned arbejdede de så meget, at de havde timer nok til at kunne holde fri de sidste to en halv måned. De blev brugt på en biltur rundt i hele Australien, inden det hele sluttede med 25 dage på New Zeeland.

"Hvis vi ikke havde taget den sidste tur til New Zeeland, var økonomien gået i nul," siger Robert Mouritsen.

Fordi de var udstationerede i udlandet over en længere periode, var hele deres indkomst skattefrit. Det gav muligheder for en rundrejse i luksusversionen med både en ordentlig bil og råd til masser af øl undervejs.

"Det er en anden måde at rejse ud i verden på, end hvis man tager af sted som backpacker. Vi føler, at vi fik kulturen under huden ved at arbejde dernede. Det burde være lovpligtigt at tage et halvt år i udlandet," siger Christian Boysen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle