René Christensen: ”Vi skal se på flere presfaktorer end kvælstof”

L&F bød René Christensen, Dansk Folkepartis miljøordfører og formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalget, til en snak om kvælstofudfordringerne. Der skete med besøg hos landmand Niels Rasmussen, Spjellerupgård, og en aha-oplevelse på Karrebæk Fjord.

Turen på Karrebæk Fjord blev blandt andet brugt til at vurdere forekomsten af ålegræs ved hjælp af undervandskikkert. Vandplantens udbredelse er markant større, end man kunne forvente, hvis man støtter sig til de modeller, der benyttes som udgangspunkt for vandplanerne.

»Læser man kun om situationen i fjorden, så ser det jo slemt ud. Derfor er det også utrolig nyttigt at komme ud at se med egne øjne. Jeg kunne konstatere, at ålegræsset lignede en langhåret græsplæne ude ved målepunkterne. Der er bare forskel på papir og realiteter i det her tilfælde, det vil ethvert skolebarn kunne se«, siger René Christensen, som meget gerne ser, at der sættes fokus på andre presfaktorer end blot kvælstof fra landbruget.

»Selvfølgelig udgør landbruget en presfaktor og skal gøre en indsats, men erhvervet har flyttet sig ekstremt i den rigtige retning i de seneste 20 år. Der er behov for at se bredere på tingene. Vi har en række kommuner, der hvert år udleder meget store mængder spildevand med alverdens stoffer. Derfor bør vi også måle efter miljøfremmede stoffer og holde det op imod, hvad kvælstof betyder. Det skal ikke stå som den eneste presfaktor, der måles på«, mener René Christensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle