Restprodukter fra bioethanol som proteintilskud

Øget produktion af især bioethanol kan give billig protein i fremtiden

Fremtidens energi skal vokse på marken - i hvert fald en del af den - men det behøver ikke at betyde, at dyrene går glip af foder. Tværtimod kan restprodukter fra produktion af bioethanol blive et billigt og let tilgængeligt proteintilskud.

Vinterhvede bliver udgangspunktet for produktion af bioethanol på fabrikken Hveiti, der begyndes i Grenå til eftersommeren. 22 måneder senere starter produktionen af bioethanol.

Bag Hveiti står den tidligere landmand Svend Brandstrup, der har fået tilført kapital udefra. Grundideen er at udnytte hele hvedeplanten - altså ikke alene stivelsen til produktion af energi.

Vitaminer, mineraler og protein skal udnyttes til foder og til fødevarer. Ingen andre steder i verden bruger man den totale hvedeplante i forbindelse med energiproduktion.

Erstatter ni procent af sojaimport

Hveiti vil årligt producere 115.000 tons proteinfoder vurderet som tørstof. Produktet skal sælges inden for landets grænser og vil kunne erstattet otte-ni procent af den samlede import af sojaprotein.

Produktet får et tørstofindhold på ca. 32 pct., hvilket vil sige, at det er flydende. Ved ikke at lade proteinproduktet gennemgå en tørringsproces beholder man næringsværdien, som ellers - hvis man tørrer produktet - reduceres. Derudover har det den miljømæssige fordel, at man reducerer energiforbruget væsentligt ved at lade produktet forblive vådt.

 

Øgede krav

Med til at sikre, at alle bestanddele af hveden udnyttes, er de øgede krav til bioethanol i de kommende år.

I øjeblikket er det et krav, at bioethanolen skal udlede 35 procent mindre CO2 til atmosfæren end fossile brændstoffer. Dette krav øges i løbet af de kommende år til 50 procent. Et krav, som fabrikken i Grenå kan leve op til, fordi der laves foderstoffer af restprodukterne.

Ensartet produkt

I forhold til sojaprotein har restproduktet af fermenteret protein en række fodermæssige fordele ved brug som dyrefoder, påpeger fabrikken.

Det handler især om, at produktet - PDGS - er et helt ensartet produkt. Råvaren og produktionsprocessen er altid den samme, og det garanterer, at landmanden altid kan regne med den samme foderværdi, der kan indgå i foderplanen, påpeger man på Hveiti.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle