Roedyrkere overvejer udbetaling

Den svenske roedyrkerforening har udbetalt penge fra salg af Danisco Sugar til sine medlemmer. Danskerne overvejer at følge trop.

30.000 svenske kroner lige ned i lommen. Det er, hvad den gennemsnitlige svenske roedyrker har fået udbetalt efter salget af Danisco Sugar.

Da Danisco Sugar i 2008 blev solgt til tyske Nordzucker, var en del af aftalen, at de danske og svenske roedyrkere fik 150 millioner, som skulle bruges til investeringer i fremtidens roedyrkning. Det er de penge, svenskerne nu har fået udbetalt.

Kontanter eller investeringer

I bestyrelsen hos Danske Sukkerroedyrkere diskuterer de i øjeblikket, hvad der skal ske med den danske andel af pengene, som er på 84 millioner kroner.

»Vi overvejer i øjeblikket forskellige muligheder, og der er da nogen af vores medlemmer, som gerne vil have de her penge til udbetaling,« forklarer formand Jørn Dalby.

Pengene var oprindeligt ment som en investering i fremtiden, og ifølge Jørn Dalby havde Danske Sukkerroedyrkere gerne set, at pengene blev brugt til at købe sig ind i Nordic Sugar, en plan som aldrig blev realiseret på grund af uenighed med Nordzucker.

Udvalg skal kigge på muligheder

Danske Sukkerroedyrkere har nedsat et udvalg, som i løbet af 2010 skal afgøre, hvorledes pengene skal bruges. Ifølge Jørn Dalby kan fordelen ved at give pengene ud til medlemmerne være, at det kan hjælpe på likviditeten. Men da tanken oprindeligt var, at pengene skulle investeres, kigger foreningen nu også på andre muligheder

»Vi har kigget på biomasse, som der er meget fokus på, og vi har jo affald fra roefabrikkerne, som vi måske kunne bruge til at varme fabrikkerne op med,« fortæller Jørn Dalby.

Han ser gerne, at pengene bliver brugt til at skabe mere omsætning til medlemmerne.

»Hvis vi kan investere pengene i noget der kan gøre kagen lidt større for roedyrkerne, så vil det jo være en positiv ting.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle