Roskilde Dyrskue rejser stærk kritik af politikontrol

Dyrskueledelse: Udstillere og vognmænd truer med at blive væk på grund af politiets nidkære kontrol af dyretransporter .

Politiets massive fokus på kontrol af dyretransporter får nu ledelsen af Roskilde Dyrskue til at slå alarm. Ifølge dyrskueleder Thor Nielsen, Roskilde, optrådte færdselspolitiet så massivt ved dette års dyrskue i Roskilde, at udstillere og vognmænd følte sig chikaneret og nu truer med at blive væk fremover.

"Udstillerne føler, de bliver behandlet som uromagere fra Nørrebo eller Bandidos-rockere, når de står overfor 10 motorcykelbetjente og en minibus. Det virkede meget voldsomt,"siger Thor Nielsen.

Han har fået, hvad han betegner som 'massiv kritik' fra udstillere og transportører.

De siger: "Det her gider vi ikke stille op til igen. Chaufførerne kører måske tre læs kvæg på en dag, og når de bliver kontrolleret hver eneste gang, føler de sig voldsomt generet."

Ikke slagtedyr

"Selvfølgelig må dyrene ikke lide, men udstillere ved et dyrskue har jo netop en kæmpe interesse i, at dyrene kommer sikkert frem, og at tingene foregår, som de skal. Det virker som om, politiet ikke har forstået, at det særlige ved dyrskuer jo er, at dyrene ikke bliver kørt til slagtning men på udstilling," siger Thor Nielsen.

Ifølge Thor Nielsen skete kontrollerne ved årets dyrskue i 30 graders varme, og med op til en halv times ophold har han blandt andet hørt tale om tilfælde af skumsvedte og urolige heste.

Politiet selv chikaneret

Thor Nielsen er dog også opmærksom på det store, politiske pres, der hviler på politiet for at levere resultater, netop på området dyretranporter.

"De skal simpelthen levere resultater. Dét, de kan levere, er bøder, og så er det jo nemt at stille sig op ved et dyrskue, hvor man ved, der kommer over 1.000 dyr kørende til.

Politiets massive fokus på dyrekontroller startede allerede sidste år, og da de stramme krav har reduceret antallet af vognmænd, der kan leve op til reglerne, har Roskilde Dyrskue måttet forlænge indsyningen af dyrene med en dag.

I år forsøgte Thor Nielsen at etablere et samarbejde med politiet, så kontrollen kunne foregå sammen med indsyningen af dyrene ved skuets egne dyrlæger. Politiet meldte dog hurtigt fra:

"De sagde, de følte sig chikaneret af vore udstillere," siger Thor Nielsen.

Han har skrevet til alle udstillere og bedt om deres oplevelser af kontrollerne. Når han har et større overblik, vil han kontakte politiet igen.

christensen@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle