Rotorklipper kombinerer klipning og jordbearbejdning

Majs- og kornstub klippes, genklippes og blandes med jordpartikler ved en passage med Spearhead Star Cut II.

Spearhead Star Cut II er ikke alene en klippemaskine. Maskinen, der er en rotorklipper, kan også udføre en form for jordbehandling.

"Det er ikke jordbehandling, men det er tæt på. Marken bliver sort efter en overkørsel," siger John Christensen fra Spearhead, Kolding.

Star Cut II kan klippe så tæt på jordoverfladen, at det klippede materiale, for eksempel majsstub, blandes godt og grundigt med jordpartikler.

"Det betyder, at den biologiske nedbrydning hurtigt kan etableres," siger John Christensen.

Star Cut II er en videreudvikling af Star Cut-rotoren, der blev introduceret på Agritechnica 2008, hvor det nye klippe- og snittesystem blev tildelt en sølvmedalje.

Star Cut står for, at rotoren har knive i to etager. Den øverste kniv, der har størst diameter, klipper øverste del af stubbene. Nederste kniv, der er monteret med en sugevinge, kan klippe helt tæt på jordoverfladen.

På Star Cut II er nederste kniv monteret i en spids vinkel, så yderste del af klingen kan "kysse" jorden og dermed for eksempel oprive majstubbenes rødder. Nederste kniv på den første Star Cut-udgave er monteret vandret. Derfor kan den ikke arbejde så tæt på jordoverfladen.

Sugevingen bevirker, at det afklippede materiale suges op under rotorhuset, så der sker en genklipning og findeling samtidig med, at det afklippede materiale blandes grundigt med jordpartikler.

Stub-management

Spearhead har med Star Cut II udviklet et helt nyt såkaldt Stuble-management koncept til både frøgræsmarker samt klipning og findeling af korn- og majsstub. Basismaskinen og bærerammen er for eksempel konstrueret, så der kan tilkobles en bugseret harve.

Majs til modenhed efterlader lange stubbe, der er besværlige at findele med sædvanlige maskiner til jordbearbejdning.

"Star Cut er derfor blevet udbredt i majsdyrkende lande i Mellemeuropa. Nu er der også stigende interesse for Stuble-management her i landet i takt med det stigende areal med majs," siger John Christensen.

hoeg@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle