Som vand- og naturpolitisk chef er Anders Panum Jensen en central spiller, når det handler om arbejdet med at varetage landbrugets interesser i forhold til gødskning og regulering af kvælstofforbrug. Han arbejder bl.a. med at indsamle den faglige viden, der produceres, og sætte den i spil i de rigtige sammenhænge, så landbrugets holdninger bliver hørt hos politikerne.

Hvad arbejder du med lige nu?

Lige nu fylder arbejdet med De Syv Synder rigtigt meget for mig og flere andre i vores afdeling. Der er vigtigt, at vi får fortalt historien præcist og faktuelt, så der ikke er tvivl om, at de synder, som vi påpeger, også er dybt problematiske. For det er de. De to nye rapporter om vandområdeplanerne fra IFRO og Seges om Norsminde Fjord og Limfjorden fylder også rigtig meget. De understreger virkelig, hvor alvorlige vandområdeplanerne bliver for landbruget. Og så har jeg sammen med dygtige medarbejdere lige lagt sidste hånd på Landbrug & Fødevarers input til det internationale ekspertpanel, som skal evaluere de danske kvælstofmodeller.

Hvorfor er det vigtigt?

Der er efterhånden så mange eksempler på, at reguleringen af landbruget er løbet af sporet og ikke er baseret på solid faglighed, men mere på politik og holdninger. Det har været virkeligt dyrt for erhvervet – ikke mindst, når det handler om kvælstof. Derfor har vi kæmpet en hård kamp for at få slået hul på de mange fejl og myter, så reguleringen bliver mere fair og faktabaseret. Vi er kommet et stykke vej, og Fødevare- og landbrugspakken var en rigtig vigtig milepæl, men der skal fortsat kæmpes hårdt for at få mere rimelighed i reguleringen.

Hvad betyder det for dig at kæmpe for landbruget?

Jamen, jeg er da rigtig stolt at gå i kamp for landbruget. Vi har så mange gode og ordentlige medlemmer, som jeg utroligt gerne vil hjælpe med at få nogle ordentlige forhold at producere under. Det er en stor motivation for mig at være med til at rykke noget for de landmænd, som hver dag kæmper en hård kamp for at få tingene til at hænge sammen.

Hvad kommer der ud af det?

Jeg oplever det nogle gange som om, at hver gang vi hiver en sejr hjem, sker der nye ulykker, som sætter landbruget tilbage igen. Men vi opnår dog resultater, som flytter noget. Der er små sejre, som letter livet lidt for en gruppe landmænd, og så er der de større, som når vi er med til at sikre Fødevare- og landbrugspakken. Så vi ser heldigvis resultater, men det er hård og stadig kamp, for vi har mange modstandere, som gerne vil gøre landbruget til prügelknabe. Det skal de ikke have lov til.

Læs mere

Kronikken side 22-23

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle