Rug er et godt alternativ til andetårs-hvede

Lave dyrkningsomkostninger kombineret med gode udbytter gør rug til et godt alternativ til hvede på nogle marker. Afregningsprisen har dog også stor indflydelse, lyder det fra konsulent.

Rugarealet har i mange år været begrænset på Sjælland fordi brødrugen flyttede vestpå, men nu er flere landmænd nu begyndt at få øjnene op for afgrødens gode egenskaber. Det fortæller Henrik Kjellkvist fra den sjællandske rådgivningsvirksomhed, Agrovi.

»Vi kan godt mærke, at interessen øges. Det afhænger jo først og fremmest af, om kornet er til at afsætte, og det tyder det på, at det er. Vi oplever, at flere svineproducenter på grund af den lavere indkøbspris finder det interessant at have med rug at gøre,« fortæller han - og tillægger hybridsorterne en del af æren for rugens rennæsance. Disse sorter har markant hævet udbyttet i marken.

Højere udbytte og færre omkostninger

Ifølge Henrik Kjellkvist er der gode perspektiver i at inddrage rug i markplanen.

»Ganske vist er prisen for tiden under pres, og på nuværende tidspunkt koster rug lidt under 90 kr. pr. hkg. Men kan du komme op og dyrke hybridrug med et udbytte på 8-9 ton pr. hektar, som vi ser nogle steder, ja, så mener jeg, at det er et godt alternativ til at dyrke en andetårs hvedemark, hvor du kan høste omkring 6,5 ton pr. hektar,« vurderer han. Han mener, at den samlede økonomi er lige så god, hvis ikke bedre, ved at dyrke rug. Hvilket han bl.a. tillæger lavere dyrkningsomkostninger. ?Ifølge Videncenter for Svineproduktion skal rug være omkring 4 kr. billigere pr. tdr. for at sikre, at produktionsøkonomien er den samme som foder med hvede.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle